Причина зниження

За його словами, крім форс-мажорних обставин, головними причинами різкого зниження привабливості економ-житла є:

  • відсутність гарантій від забудовників, що об'єкт буде завершено вчасно
  • низька якість будівництва об'єктів цього класу
  • відсутність додаткових функціональних можливостей майбутніх житлових комплексів.

«Незважаючи на те, що ціна на квартири в економ-сегменті є найнижчою на ринку – в середньому на 20-25% менше, ніж, наприклад, на житло нових форматів, реальний покупець став набагато вимогливішим до гарантій надійності власних інвестицій, якості майбутнього об'єкта, а також комфортного проживання в житловому комплексі», — сказав експерт.

Читайте також: Криза загальмувала ринок новобудов. Кожен четвертий об'єкт здадуть на півроку пізніше

Ізаров зазначив, що понад у 70% всіх споруджуваних об'єктів економ-класу в період карантину були тимчасово зупинені або припинені будівельні роботи.

«Об'єкти економ-класу виявилися найбільш ризиковими для інвестицій, так як їх будівництво ведеться переважно за рахунок коштів покупців, а при різкому зниженні купівельної активності, забудовники були змушені призупинити будівельні роботи», — вважає він.

Читайте також: Як обвал гривні позначився на ринку нерухомості і що буде з цінами на квартири

Експерт також звернув увагу на те, що в період карантину значно посилилася «репутаційна» конкуренція компаній-забудовників у прагненні переконати потенційного покупця у надійності вкладень саме в їх споруджувані об'єкти.

Зниження купівельної активності на фоні призупинення будівництва до 50% всіх об'єктів дозволили дещо збалансувати співвідношення між попитом і пропозицією.