«Національний банк України повідомляє, що 22 травня 2020 року відбувся кількісний тендер з рефінансування банків, за результатами якого задоволені заявки 6 банків на загальну суму 1459,3 млн грн з відсотковою ставкою у розмірі 8 % річних», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Куди піде рефінансування НБУ і є загроза для курсу

Що це дасть банкам

Тендери довгострокового рефінансування спрямовані на виконання відразу декількох цілей, пов'язаних як із збереженням фінансової стабільності в країні, так і зі стимулюванням економічного зростання.

«На сьогодні гривнева ліквідність банківської системи перевищує 200 млрд грн, а валютна $8 млрд. Тому запровадження нового інструменту носить скоріше превентивний характер на випадок розгортання більш серйозних кризових явищ у світовій економіці», — зазначали раніше в НБУ.

Читайте також: НБУ допоможе економіці «встати на ноги». Банкам розширять програму рефінансування кредитів

Нагадаємо

  • 15 травня НБУ надав 667,3 млн грн рефінансування під 8% на термін до 84 днів для таких банків Авангард (305 млн грн), МТБ Банк (100 млн грн), Січ (90 млн грн), МІБ (89 млн грн), Радабанк (65 млн грн), Місто Банк (18,3 млн грн).
  • 8 травня НБУ предоставил для 11 банків майже 2,4 млрд грн рефінансування на строк від одного до п'яти років під 8%. Крім того, 4 банки залучили майже 457 млн грн рефінансування під 8% на термін до 84 днів.
  • Для порівняння: мінімальна дохідність за розміщеними на останніх двох аукціонах Мінфіну гривневими ОВДП становить понад 11,2% річних.
  • Надання довгого рефинанса банкам проводилося без обмеження по сумі. Обсяги рефінансування обмежувалися лише наявною у банків ліквідною заставою.

Оформити депозит за вигідною ставкою