Що говорить міністр

«На сьогодні до кінця року нам потрібно запозичувати близько 457 мільярдів гривень, але сюди входить все: і внутрішні запозичення, і зовнішні. Внутрішні позики ми плануємо перевипустити, зробити так званий rollover. Не бачу проблеми перевипуску внутрішніх боргів.

Щодо зовнішніх боргів, то ми намагаємося фіналізувати нашу програму з МВФ і вийти на борд найближчим часом», — повідомив міністр.

Читайте також: МВФ і Україна попередньо домовилися про нову програму співпраці

Він додав, що Україна планує отримати цього року від Міжнародного валютного фонду приблизно $3,5 млрд.

Крім того, отримання програми МВФ дозволить розблокувати фінансування Світового банку (до $1 млрд), отримати макрофінансову допомогу від ЄС (1,7 млрд євро).

Читайте також: За позику віддяка. Мінфін підрахував, скільки Україні потрібно виплатити за зовнішніми боргами

За словами міністра, у нерезидентів знову з'являється інтерес до облігацій внутрішньої держпозики. Тож Мінфін хоче знижувати криву дохідності.

«Питання, чому ми повинні позичати за ставкою вище 11%, якщо у нас річна інфляція 2,1%, мене турбує. Тому наше завдання, в тому числі в дискусії з Нацбанком, створити умови для прибутковості до прийнятних рівнів», — зазначив глава Мінфіну.

Нагадаємо

  • 19 травня Мінфін на аукціонах ОВДП залучив 21 млрд грн, знизивши ставки. Міністерство знизило ставку відсікання по тримісячних гривневих паперів з 11,3% до 10,5% і шестимісячним — з 11,3% до 11% річних, а по семимісячним доларовими — з 3,5% до 3,4% річних.
  • За станом на 21 травня обсяг ОВДП в обігу складає 870,1 млрд грн. У тому числі в НБУ — 324,6 млрд, у банків — 379,1 млрд, у нерезидентів — 107,8 млрд.
  • МВФ і влади України досягли угоди (staff level agreement) про нову програму співпраці stand-by на суму $5 мільярдів. Про це повідомила пресслужба МВФ.