Домінік Меню — один з найцікавіших банкірів колишнього СНД. Він зробив кар'єру в найбільшій фінансовій групі світу — BNP Paribas. Починав з питань фінансування великих проектів, таких як авіація або морська справа, укладаючи контракти на всіх 5 континентах.

В Україні Домінік Меню працював з 2005 року, коли він створив і очолив представництво банку. Він також керував представництвом BNP Paribas в Казахстані, був радником групи по Центральній Азії.

Після завершення контракту з BNP Paribas Домінік Меню працює незалежним членом наглядової ради державного Укрексімбанку.

«Мінфін» поговорив з ним про те, яким може стати світ після карантину, як нинішня ситуація вплине на фінансовий сектор і світову економіку.

«Все залежить від того, коли з'явиться вакцина»

Як може змінитися світова економіка внаслідок нинішньої кризи?

Те, що відбувається сьогодні — це незвичайна криза. Коронавірус впливає на всю світову економіку. Раніше ми робили прогнози і вірили, що можемо контролювати більшість процесів. Але зараз прогнозувати наслідки набагато важче. Все залежить від того, коли буде знайдена вакцина.

МВФ вважає, що економіка переживе процес, описуваний латинською літерою U — тобто після сильного спаду ми повернемося на колишній рівень. Я також вважаю U-сценарій більш ймовірним. Але є ризик, що криза прийме форму букви L, тобто економіка може виявитися більш слабкою. Цілком можливо, що для деяких країн криза пройде за L-сценарієм.

Які країни вийдуть з кризи з меншими втратами?

Наприклад, Україна легше переживе кризу, ніж багато інших країн, оскільки вона може багато заробляти на експорті продуктів харчування. Крім того, через війну і багато криз у вашій історії, українці більш стійкі до складнощів, тому зараз вам буде простіше.

Держави, які не мають виходів до моря, сьогодні у набагато складнішій ситуації, ніж країни з морськими портами. Море — це свобода торгівлі.

Найскладніше буде країнам, які заробляють на нафті та газі. Наприклад, Саудівська Аравія висилає з країни іноземних робітників. Багато країн просто закриють ринки праці для мігрантів. Це погіршить політичну ситуацію в ряді держав, які відряджають працівників за кордон.

Чи є в України інші переваги, які можуть їй допомогти пройти кризу? Наприклад, наскільки ймовірно, що інші країни захочуть перенести свої виробництва з Азії в Україну?

Поки ще рано говорити про це, але Україна виграє завдяки угоді про партнерство з Європейським союзом. Тому у неї будуть хороші можливості, якщо європейські компанії вирішать перевести виробничі потужності з Китаю в Європу.

Читайте також: Чи зможуть наші заробітчани працювати на Європу з дому

Які країни посилять свою роль у світовій економіці в результаті карантину? Чи правда, що Китай зможе почати відтісняти США на другий план?

Деякі країни, такі як Китай і Німеччина, розвивали свою економіку в основному за рахунок експорту. Протягом багатьох років США були їх клієнтом номер один: МВФ вказував на цей факт багато років, і така ситуація не могла тривати вічно.

Криза Сovid-19 діє як каталізатор для змін у міжнародній торгівлі. Імпортери усвідомили, що занадто сильно залежать від інших країн. Точно буде деякий перерозподіл, але говорити що саме і як — поки ще занадто рано. Багато чого буде залежати від перегляду чинних угод про вільну торгівлю.

Що буде з ідеєю глобалізації?

Трансформація глобалізації буде залежати від рішень політиків різних держав. Думаю, буде більше протекціонізму, і це змінить саму ідею глобалізації. Ймовірно, країни тимчасово відмовляться від неї, але згодом знову відкриють кордони і ринки. Через 5 років ми повернемося до тієї ситуації, яка була до коронавірусу.

«Все буде залежати від того, як Китай вирішить питання з боржниками»

Як буде змінюватися структура економіки?

Це залежить від того, наскільки і в якому вигляді збережеться світова торгівля та міжнародні торговельні відносини. Якщо ми приймемо, що держави будуть змушені сконцентрувати більшість економічних процесів усередині самих себе, то ми побачимо рішення про скорочення зв'язків з іншими країнами, зокрема з Китаєм. Держави можуть повернути заводи, в т. ч. для виробництва медичної галузі, з Азії. З'являться нові протекціоністські закони.

Ви допускаєте, що корпорації оцінять плюси віддаленої роботи і ми побачимо скорочення оренди і кількості офісів?

Без живого спілкування вирішити багато питань складно. Я думаю, що вплив віддаленої роботи буде — спад офісної нерухомості тощо, але не таке сильний, як прогнозують.

Чи можливий новий ланцюжок боргових криз?

Звичайно, це можливо. Ось чому президент Світового Банку Девід Малпасс запропонував ввести міжнародні кредитні канікули для найбідніших країн.

Також потрібно пам'ятати, що багато країн отримували значні обсяги фінансування від Китаю на розвиток інфраструктури і зараз вони змушені просити реструктуризовати ці борги. Китаю належить близько 40% боргу багатьох держав. І ми не знаємо точно, скільки Китай роздав кредитів країнам, що розвиваються. Для мене це одна з найбільш гострих точок на карті сучасного світу. Про це докладно розповідає дослідження Національного бюро економічних досліджень США (його автори розглянули кредити, видані Китаєм 152 країнам, і прийшли до висновку, що більше 50%  таких займів — непублічні, тобто про них невідомо ні МВФ, ні Світовому Банку — «Мінфін»).

За даними ЮНКТАД у 2020-2021 роках державам, що розвиваються, не вистачить $2 трлн для виконання своїх зобов'язань за боргами. Це може призвести до боргової кризи, в яку будуть втягнуті кредитори у промислово розвинених країнах. Як уникнути катастрофи?

Рішення будуть знайдені і на основі міжнародного співробітництва. Ключовим питанням буде — як Китай та інші міжнародні фінансові організації вирішать питання з боржниками.

Чи буде зростати боргова залежність від Китаю після кризи, і від чого це залежить?

Якщо врахувати, що на папері обсяг золотовалютних резервів Китаю втричі більший, ніж можливості МВФ ($1 трильйон), то на перший погляд ви б відповіли «так». Але ми повинні враховувати, що більша частина валютних резервів Китаю може бути заблокована, вкладена в ті чи інші проєкти, тобто вони не можуть бути легко вивільнені для використання. Тому відповісти тут складно. Ми повинні розуміти, що недостатньо знаємо про масштаби реальних активів Китаю за кордоном. Що дійсно відомо, так це те, що багато найбідніших країн Азії та Африки винні Китаю значні суми грошей, і сьогодні це реальна проблема для цих країн.

Читайте також: Що прийде на зміну долару — китайський юань або світова крипта

«Кількість банків в Україні буде скорочуватися»

Як у Франції держава підтримує економіку?

Франція допомагає підприємствам, які не можуть працювати під час карантину, і надає їм пільги, дотації, кредитні канікули.

Щотижня з'являються нові і нові заходи з підтримки (для підтримки економіки Франція вже виділила 300 млрд євро — прим. редакції). На підприємствах, які зупинили свою роботу, виплачують 85% зарплати за рахунок державних дотацій.

Основна ідея французького уряду — скопіювати заходи, вжиті Німеччиною у 2008-2009 роках. Тоді Німеччина прийняла рішення допомагати своїм підприємствам, щоб зберегти в хорошому стані ринок праці до періоду підйому економіки.

Банківські відділення у Франції працюють?

Під час карантину всі банківські відділення були закриті, банки працювали лише онлайн. Люди стали менше використовувати готівку, тому що бояться ризикувати і чіпати банкноти. Зростає кількість безконтактних платежів.

Франція зосередила свої зусилля на наданні допомоги компаніям, які є клієнтами банків, тому можна сказати, що це непряма допомога фінансовому сектору. Але досі прямої допомоги самому фінансовому сектору не було.

Які заходи допомоги банкам і населенню були б потрібні в Україні?

Я багато місяців перебуваю у Франції, і зараз мені непросто давати точні оцінки діям НБУ. Але точно скажу, що, як і раніше, дуже актуальна проблема захисту прав кредиторів. Деякі несумлінні позичальники можуть скористатися карантином, щоб не платити банкам.

Звичайно, необхідні кредитні канікули — їх потрібно надавати компаніям, що бажають працювати і бути партнерами банків. Бізнесмени, які беруть кредити на свої підприємства, повинні надавати свої особисті гарантії.

Читайте також: Експерти підрахували, скільки може втратити світова економіка через пандемію коронавірусу

Які банки можуть покинути ринок через карантин?

В Україні частка держбанків в активах банківської системи становить 60% (за даними НБУ на 1 січня 2020 року). На міжнародні банки з Європи, Росії та інших регіонів припадає 27% активів. Приватні банки з України займають всього 13% активів. Всього в країні є 75 банків. І я думаю, що кількість їх буде скорочуватися.

Маленьким, нішевим банкам буде дуже складно адаптуватися до міжнародного законодавства.

Міжнародні банки будуть зараз концентруватися на своїх домашніх ринках. Я не думаю, що ми найближчими роками побачимо помітну експансію світового банківського капіталу в Україні.

Ми можемо побачити вихід з України іноземних банків?

Швидше за все, ні: іноземні банки в Україні реструктурували свою діяльність після кризи 2008 року і тепер показують дуже гарні результати. Виняток можуть скласти більш дрібні гравці з іноземних банків, але вони повинні будуть знайти покупців, що на даний момент непросто.

Представники українського бізнесу часто скаржаться, що іноземні банки влаштовують їм жорсткі перевірки або взагалі відмовляються працювати з клієнтами з України та пост-радянського простору. Що робити бізнесу, який хоче відкривати рахунки за кордоном?

Комплаєнс буде посилюватися. Ми пережили шок, коли у 2014 році BNP Paribas заплатив в США $9 млрд штрафу за порушення норм комплаєнса. Перевіряють усіх.

Як ви дивитеся на отримання Укрпоштою банківської ліцензії?

Треба відокремлювати банківські операції від простого отримання готівки. Для останнього, не потрібні відділення, достатньо банкоматів, які банк може ставити у відділеннях Укрпошти. Проведення інших банківських операцій вимагає величезних інвестицій. На даний момент у мене недостатньо інформації, наскільки такі вкладення реальні для Укрпошти.

Чи користувалися ви коли-небудь криптовалютами?

Ні, і я їх побоююся. Тому що дуже складно дізнатися, хто врешті-решт контролює цю схему. Моя точка зору — що криптовалюти створені для того, щоб оминати законодавство.

Але сьогодні навіть центробанки говорять про те, що теж хочуть заснувати свої криптовалюти… Як ви оцінюєте такі заяви?

Робота центральних банків полягає в тому, щоб спостерігати за тим, що відбувається на фінансовому ринку, в тому числі і за криптовалютами. Але я не пригадаю, щоб центральні банки були готові випускати криптовалюти. До речі, я не вірю, що це буде в їх мандаті.

Наскільки буде затребувана технологія blockchain?

Її продовжуватимуть використовувати. Тому що дуже актуальним буде питання захисту від шахрайства.

Розмовляла Маргарита Яковлєва