Держрегулювання буде здійснюватися до закінчення карантину шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення.

Декларування цін

Постанова уряду стосується лише роздрібних цін, зміну оптово-відпускних цін декларувати не потрібно.

Суб'єкти господарювання повинні декларувати намір підняти роздрібну ціну більш ніж на 5%.

Згідно з постановою, початок застосування задекларованих роздрібних цін залежить від відсотка їх підвищення, а саме:

  • у разі підвищення цін на 15% і більше — застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 30 днів, без урахування дня декларування;
  • у разі підвищення цін на 10% і більш, але менше 15%, — застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 14 днів, без урахування дня декларування;
  • у разі підвищення цін на 5% і більше, але менше 10%, — застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через три дні, без урахування дня декларування

У випадках, коли зростання цін відбувся внаслідок закінчення терміну дії знижок, декларувати зміни цін не потрібно. Декларуванню підлягає роздрібна ціна, яка підвищується на 5% і більше, що діяла до введення знижки.

Декларування зміни роздрібних цін на товари буде здійснюватися в електронному вигляді шляхом подання відомостей з використанням кваліфікованого електронного підпису в службу.

Після реєстрації даних, відомості відразу вноситимуться до Реєстру роздрібних цін на товари в автоматичному режимі.

Читайте також: Кабмін відновлює регулювання цін на соціальні продукти

До суб'єктів господарювання, які допустять порушення, застосовуються адміністративно-господарські санкції відповідно до статті 20 закону України «Про ціни і ціноутворення».

Також громадяни (фізичні особи-підприємці) і посадові особи суб'єктів господарювання за порушення порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів, притягуються до адміністративної відповідальності шляхом накладення штрафів у розмірах, визначених статтею 1652 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Раніше повідомлялося

  • Кабінет міністрів України постановою від 22 квітня ввів державне регулювання цін на десять продовольчих товарів, на окремі ліки, дезінфікуючі засоби, а також засоби індивідуального захисту (список).
  • Державне регулювання цін на соціальні продукти діяло в Україні до 2017 року. Тоді держава регулювала розмір торгової націнки, яку могли встановлювати магазини на продукти так званої соціальної групи.

  • За офіційними даними Держстату, в березні ціни в Україні зросли на 0,8%. У той же час в Нацбанку зафіксували падіння ажіотажного попиту на продукти і зупинку росту цін на них.

  • У перші тижні карантину через підвищення попиту великі мережі супермаркетів підняли ціни на соціальні продукти. 26 березня Антимонопольний комітет відкрив справу проти постачальників продуктів харчування і найбільших мереж продовольчих магазинів Києва.