Що змінює закон

Вимога до мінімального розміру статутного капіталу банку знизили з 500 до 200 млн грн.

Крім того, Нацбанк отримав право встановлювати для окремих банків та юридичних осіб, які планують займатися банківською діяльністю, диференційований мінімальний розмір статутного капіталу, але не нижче 200 млн грн.

Читайте також: Рада ухвалила «антиколомойський» закон. Ексвласники банків можуть отримати відшкодування збитку

Навіщо ці зміни

Як пояснюють в НБУ, ці зміни необхідні, щоб привести законодавчі вимоги до мінімального розміру статутного капіталу діючих банків в Україні у відповідність до сьогоденних економічних реалій.

Це ще один крок назустріч банкам у період кризових явищ​.

«Сьогодні банківська система є достатньо капіталізованою. Банки з запасом перевиконують норматив достатності регулятивного капіталу (Н2) – 19,29% на 1 квітня за нормативного значення 10%.

Читайте також: Коли державні банки кинуть якір на берег приватизації

Відповідно значної потреби у підвищенні мінімального розміру статутного капіталу банків немає. Національний банк продовжує комплексний перехід до ризик орієнтованого нагляду та має достатні повноваження гнучко реагувати на проблематику конкретних установ», — пояснює перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Раніше повідомлялося

  • Після того, як у січні платоспроможні банки заробили 6,6 млрд гривень, у березні їхній прибуток через карантин скоротився в 95 разів — до 97 млн гривень. Усього за 1 квартал банки заробили 15,97 млрд грн.
  • У січні-березні 2020 року чистий прибуток Приватбанку становив 10,4 млрд грн, або 65,3% від прибутку всього банківського сектору.