Про те, як влаштований ринок P2P-кредитів і чим ризикує інвестор, в колонці для «Мінфіну» розповів заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик.

Що таке P2P

Сервіс P2P-кредитування набуває популярності стрімкими темпами у світі. В Україні ця послуга як альтернатива традиційним формам кредитування почала розвиватися відносно недавно і має як переваги, так і значні ризики.

Суть цього способу запозичення коштів полягає у застосуванні спеціальних онлайн-платформ, на яких фізичним особам пропонують інвестувати власні кошти в надання кредитів, щоб отримати дохід у вигляді процентів від суми позики. Термін «peer-to-peer» (P2P) означає «від користувача до користувача». Іншими словами, інвестор може позичити певну суму грошей іншій фізичний особі або представнику бізнесу.

Таке рівноправне кредитування не є чимось кардинально новим для українського фінансового ринку. Цей спосіб запозичення є одним із варіантів надання грошей в борг без залучення традиційного фінансового посередника – банку чи, наприклад, кредитної спілки. Відмінною рисою сучасного P2P-кредитування є активне використання Інтернету, зокрема онлайн-майданчиків, на яких позичальники та інвестори можуть укладати угоди.

Варто зазначити, що організатори таких віртуальних платформ створюють тільки умови для спілкування інвесторів з позичальниками: допомагають їм знайти один одного, узгодити умови кредитування та укласти угоду. Сам організатор платформи не є учасником угоди, а займається тільки її супроводом, при цьому він не бере на себе будь-яких зобов’язань і не надає гарантій щодо виконання кредитних угод.

Зареєстровані користувачі таких сервісів можуть виступати і в якості кредитора, і в якості позичальника. Кожному з них присуджується рейтинг з урахуванням укладених угод. Також учасники подібних проектів можуть залишати відгуки про спільну роботу.

Ставки і оперативність вищі

Відмова від допомоги традиційного фінансового інституту в процесі укладення кредитних угод дозволяє сторонам заощадити. Прибутковість P2P-позик є більшою порівняно, наприклад, з банківськими, оскільки інвестори взаємодіють безпосередньо з позичальниками, а банки виступають лише в якості обслуговуючої сторони. Відповідно, і ставки за такими кредитами більш високі.

Читайте також: Нові гроші. Які бізнеси зможуть отримати кредит під 3% з гарантіями держави

Позики надаються в режимі онлайн, завдяки чому істотно підвищується оперативність таких угод. Після узгодження з кредитором всіх умов гроші можна отримати в лічені хвилини. При цьому сервіси P2P-кредитування досить лояльні до позичальників і надають скорочений перелік вимог до них. Часто такі платформи дають добро на надання грошових коштів позичальникам, яким банківські установи відмовили у співпраці.

Основні ризики P2P

P2P-кредитування відрізняється від традиційного підвищеним рівнем ризику. Серед основних недоліків цього ринку – значна кількість недобросовісних учасників, які не надають достовірну та повну інформацію про послугу та ризики, відсутність банківської таємниці та відмова P2P-платформ від гарантування кредитних угод. В більшості випадків неможливо перевірити кредитну історію позичальника та провести якісний скоринг. Основний ризик для кредитора полягає в появі прострочених платежів. Недобросовісний позичальник може перестати платити за договором. За оцінками учасників ринку, втрати інвесторами власних коштів можуть досягати 30%-95%.

Обирай депозит в надійному банку в каталозі від «Мінфіну»

Варто також зауважити, що деякі P2P-платформи вводять в оману своїх користувачів, називаючи суму грошей, переведену інвестором для надання позики, «вкладом», а самого інвестора – «вкладником». Але ці кошти не є вкладом, і на них не поширюються гарантії Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Отже, у випадку дефолту позичальника інвестор ризикує втратити і надані в борг кошти, і очікувані відсотки. Банкрутство компанії, яка є посередником, також може поставити під загрозу інвестиції кредиторів. Нажаль, деякі з компаній на ринку навіть не мають ліцензії для надання відповідних фінансових послуг, що підвищує ризики їх клієнтів.

«Вклад» виявляється несправжнім

Маніпулювання термінами «вклад» і «вкладник» може призвести до того, що багато хто з українців сприйматиме інвестування грошей шляхом Р2Р-кредитування як привабливу і безризикову пропозицію, однак це не відповідає дійсності. Крім цього, вживання терміну «вклад» у рекламному оголошенні та описі пропозиції порушує права споживачів на отримання необхідної, доступної та достовірної інформації про фінансову послугу.

Нагадаю, за Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» вкладом є кошти в готівковій або безготівковій формі у гривні або в іноземній валюті, які залучені банком від вкладника (або які надійшли для вкладника) на умовах депозитного договору, банківського рахунку або шляхом видачі іменного депозитного сертифіката, включаючи нараховані відсотки на такі кошти. Перелік банків-учасників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб можна переглянути на його офіційному сайті.

Читайте також: Віддам гроші в надійні руки. Як МФО виходять з карантину

На мою думку, для стрімкого розвитку Р2Р-кредитування в Україні та підвищення довіри до таких сервісів потрібно, щоб цей ринок був абсолютно прозорим та врегульованим з точки зору законодавства.

Сьогодні українцям пропонують великий вибір різноманітних, сучасних способів інвестування власних коштів. Раджу ретельно вивчати переваги та можливі ризики кожного з них, бути обачними та приймати зважені фінансові рішення.