У чому причина таких змін, на своїй фейсбук-сторінці розповів заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован.

Що заявили у Фонді

Кожен другий четвер в МВФ проходить прес-конференція, на якій прес-секретар Фонду Джері Райс відповідає на питання про роботу фонду та програми в різних країнах.

Щотижня йому ставлять питання про Україну. Сьогодні у відповіді на питання про Україну Джері відповів: «В даний час триває віртуальна дискусія з обговорення політик, які можуть бути підтримані Фондом, швидше в рамках програми standby, а не в рамках програми розширеного фінансування… а потім, коли економіка відновиться, акцент підтримки МВФ може зміститися назад на вирішення проблем довгострокових структурних реформ в Україні з метою сприяння більш сильному і більш інклюзивному зростанню».

Для тих, хто мене питав в останні кілька годин про причини і наслідки такого рішення Фонду і хоче почути відповідь, я б спочатку відповів, що переговори України з МВФ тривають, і закінчення цих переговорів ви побачите в офіційних повідомленнях про Україну. Так що остаточних рішень ще немає.

Але навіть якщо б таке остаточне рішення було, я б розділив свою відповідь на 2 частини: інструменти МВФ та суми фінансування для України.

В чому різниця між програмами

З точки зору програм — у МВФ є різні інструменти допомоги країнам. В умовах пріоритету структурних реформ Фонд пропонує країнам програми розширеного кредитування EFF. Саме таку програму фонд запропонував Україні обговорювати в середині 2019, після формування нового уряду Олексія Гончарука і парламенту.

У сформованих глобальних умовах невизначеності Фонд розуміє, що країнам дуже складно планувати структурні реформи на кілька років вперед. Це проблема для багатьох урядів, не тільки для Уряду Дениса Шмигаля. І рішення зміни програм не є специфічним рішенням Фонду для України – поки що в цілому це позиція Фонду у багатьох країнах. Вона може змінитися, але за останні 2 місяці МВФ не затвердив жодної нової програми EFF. Чому?

Читайте також: Два сценарії для України: кредит МВФ або запуск друкарського верстата

По-перше, як ви могли бачити, в останні 2 місяці Фонд надавав в основному emergency financing – загалом таке фінансування в рамках продуктів Rapid Financing instrument або Rapid Credit Facility було надано для 50 країн в розмірі $17,5 млрд.

Але в антикризових умовах або для запобігання негативних наслідків кризи у Фонду є інші програми. Одна з них – лінії standby. Це більш короткі, більш сфокусовані на антикризових заходах програми. Кошти за них отримати легше. Кошти можуть бути також спрямовані до бюджету для часткового покриття дефіциту. Умов отримання фінансування за ним менше.

Такі програми не спрямовані на структурні реформи. Вони спрямовані на початковому етапі на допомогу країнам у фінансуванні витрат на медицину, на формулювання адекватної кризи монетарної і фіскальної політики, на збереження фінансової стабільності, а потім — на допомогу до повернення зниження бюджетного дефіциту і будуть сфокусовані на виході економік з кризи.

Національні особливості

протягом кількох останніх місяців змінився уряд, і під впливом пандемії зовнішнє макросередовище теж змінилася. Помінявся макропрогноз: планований ріст економіки під впливом COVID19 змінився на падіння.

Також певним чином змінилися пріоритети Уряду – наприклад, закон про бюджет на 2020 не передбачає значних надходжень від приватизації у 2020 році, а це була одна з структурних реформ, які планувалося провести в рамках програми МВФ. Також старт земельної реформи трохи відкладене, хоча це не супер проблематично. У той же час зріс дефіцит бюджету, як реакція на кризу.

Виходячи з того, що я написав на початку, stand by лінія — більш адекватний продукт від МВФ в такій ситуації, ситуації подолання кризи, викликаної пандемією. І не тільки для України – знову-таки, саме такий продукт запропоновано й іншим країнам. Фонд зараз не обговорює нові програми EFF. Але все може змінитися. Хоча це не найголовніше.

Скільки буде грошей

Тепер повернемося до другого питання – питання сум фінансування. Програма EFF, яку ми обговорювали була на 3 роки на суму $8 млрд. У рамках цієї програми протягом наступних 18 місяців, до кінця 2021 р ми планували отримати від МВФ $5 млрд і решту $3 млрд планувалося отримати в 2022-2023 роках.

У рамках нової програми Stand by ми обговорюємо протягом наступних 18 місяців отримання тих же $5 млрд від МВФ. У чому ж зрада? А її немає.

Читайте також: Місію МВФ в Україні очолила Іванна Владкова Голлар

Більш того, як я сказав, умови отримання цих коштів протягом 2020-2021 років простіші, ніж отримання тих же $5 млрд у рамках програми EFF, оскільки не вимагає «титанічних» зусиль з просування структурних реформ.

Але більш того, тепер давайте порахуємо загальні засоби допомоги міжнародного співтовариства, які будуть доступні для України після затвердження нової програми МВФ лише в 2020 році. Отже:

  • МВФ Програма stand by: $3,5 млрд (+$1,5 млрд у 2021);
  • Bilateral фінансування від інших країн, прив'язане до програми МВФ: $0,4 млрд;
  • Програма DPL Світового Банку: $1 млрд;
  • Кошти Світового банку на допомогу системі охорони здоров'я: $0,15 млрд;
  • Макрофінансова допомога від ЄС: другий транш $0,6 млрд;
  • Нова макрофінансова допомога від ЄС: $1,3 млрд.

Порахуйте, скільки виходить разом коштів. Додайте до них валютні своп лінії гривня/долар чи гривня/євро, які НБУ може отримати від інших центральних банків. Таку угоду вже підписали з ЄБРР в обсязі до $500 млн. При цьому гривня, яку отримає ЄБРР, буде спрямована на кредитування економіки. Далі – більше.

Перспективи співробітництва

А тепер читаємо знову висловлювання Джері Райс: «… а потім, коли економіка відновиться, акцент підтримки МВФ може зміститися назад на вирішення проблем довгострокових структурних реформ в Україні з метою сприяння більш сильному і більш інклюзивному зростанню».

Читайте також: Фінал вже близько. Кабмін планує завершити переговори з МВФ наступного тижня

В рамках програми SBA це «коли...» настане через 12-14 місяців, влітку 2021 року. Саме тоді Україна зможе почати підготовку до отримання нової програми розширеного фінансування EFF, щоб отримати його по закінченню SBA. І тоді за цей час Україна отримає не тільки більше $10 млрд допомоги міжнародних фінансових організацій в 2020, але і повернеться до обговорення більшої суми нового фінансування від МВФ. Якщо, звичайно, Україні ці кошти будуть потрібні.

Тому що давайте не читати радянські газети вранці. А коли читати? А взагалі не читайте.