Фінал

«Уряд планує фіналізувати переговори з МВФ наступного тижня», — йдеться у повідомленні.

МВФ, борги, ОВДП і рефінансу: що може підірвати курс

У Мінфіні зазначають, що наразі переговори тривають, а питання щодо того, якою буде нова програма співпраці з Україною — дискутується.

Зокрема, у Мінфіні не виключають, що нова програма між Україною та МВФ може бути як у форматі EFF (терміном на 3 роки), про що домовилися ще наприкінці 2019 року, так і більш короткостроковою — stand-by (1,5 роки).

Читайте також: Без грошей МВФ прожити можна. Але чи довго?

Водночас обсяги фінансування у наступні 1,5 роки у будь-якому варіанті будуть однаковими. За словами представника України в МВФ Владислава Рашкована, яку б програму не обрали, Україна отримає від фонду $5 мільярдів до кінця 2021 року.

Передісторія

  • 7 травня у Міжнародному валютному фонді повідомили, що обговорюють укладання короткострокової програми stand-by з Україною
  • Раніше Україна та МВФ домовлялися про укладання 3-річної програми на $5,5-8 мільярда у форматі EFF. Протягом 2020 року очікувалося, що Україна отримає 2 транші по $1,75 мільярда.​

Читайте також: Два сценарії для України: кредит МВФ або запуск друкарського верстата

  • Для отримання першого траншу за цією програмою Україні залишилося виконати останню вимогу — прийняти «антиколомойський закон». Верховна Рада може розглянути його в другому читанні 13 травня.

Читайте також: Дефолту не буде навіть без співпраці з МВФ — міністр фінансів