Про що повідомили у Фонді

За словами Джеррі Райса, Фонд тісно співпрацює з владою України щодо обговорення параметрів нового механізму фінансування, який допоміг би країні ефективно протидіяти пандемії в економіці та медицині.

«З огляду на безпрецедентну невизначеність щодо економічних і фінансових перспектив і необхідність зосередити політичні пріоритети на короткостроковому стримуванні та стабілізації, переговори переключилися на 18-місячний stand by, який може забезпечити підтримку платіжного балансу для посилення реакції влади», — сказав Райс.

ВІДЕО: МВФ, борги, ОВДП і рефінансу: що може підірвати курс

Він уточнив, що постійна віртуальна місія обговорює політики, які можуть бути підтримані, імовірніше, через програму stand by, ніж через EFF, незважаючи на те, що за програмою EFF у грудні 2019 року було досягнуто попередньої домовленості на рівні менеджменту Фонду (staff-level agreement).

«Коли ситуація відновиться, фокус знову може зміститися на рішення проблем довгострокових структурних реформ в Україні, щоб сприяти більш сильному і більш інклюзивної зростання», — сказав представник Фонду.

Читайте також: Два сценарії для України: кредит МВФ або запуск друкарського верстата

Представник України у МВФ змінився

Напередодні стало відомо, що у місії МВФ в Україні змінився глава. Замість Рона ван Родена з 1 травня українську місію очолює Іванна Владкова Голлар, яка раніше була представником фонду в Молдові.

Читайте також: Без грошей МВФ прожити можна. Але чи довго?

Нагадаємо

  • Україна вела переговори про отримання нової програми МВФ загальним обсягом близько $8 млрд у межах програми розширеного фінансування EFF.
  • Мінфін очікував, що до кінця 2020 року МВФ перерахує Україні два транші на загальну суму $3,5 млрд у межах нової кредитної програми EFF. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.
  • Для отримання першого траншу за цією програмою Україні залишилося виконати останню вимогу — прийняти «антиколомойський закон». Верховна Рада може розглянути його в другому читанні 13 травня.

Читайте також: Дефолту не буде навіть без співпраці з МВФ — міністр фінансів