«Сума допомоги по частковому безробіттю на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах», — йдеться у відповіді ДПС.

Що відомо пронадання допомоги

Допомога по частковому безробіттю на період карантину надається територіальним органом центрального органу виконавчої влади.

Сума допомоги по частковому безробіттю на період карантину надається роботодавцям із числа суб'єктів малого та середнього підприємництва на строк зупинення (скорочення) діяльності, а також протягом 30 календарних днів після завершення карантину.

Читайте також: Уряд виділив шість мільярдів на допомогу по безробіттю

Умови

Допомога по частковому безробіттю на період карантину надається у разі сплати роботодавцем єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування протягом шести місяців, що передують даті зупинення діяльності.

Куди звертатися

Для отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину роботодавець звертається до територіального органу центрального органу виконавчої влади та подає документи.

Читайте також: Скільки зараз платять безробітним і як отримати державну допомогу

Хто має право на допомогу

Право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину мають застраховані особи, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини (крім осіб, які отримують пенсію).

Розмір допомоги

Допомога по частковому безробіттю на період карантину встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, із розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові відповідного розряду.

Розмір допомоги визначається виходячи з фінансових можливостей Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття і не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Читайте також: Що робити, якщо вас звільнили без згоди під час карантину

Нагадаємо

  • Станом на 4 травня 2020 року кількість зареєстрованих безробітних у країні на 48% більше у порівнянні з минулорічним показником на цю ж дату.

  • На порталі онлайн-держпослуг «Дія» тепер можна зареєструватися як безробітний і оформити призначення виплати допомоги по безробіттю.

  • Розмір виплат для осіб, які отримують мінімальну допомогу по безробіттю без урахування заробітної плати та страхового стажу, на період карантину підвищили з 650 грн до 1000 грн.

  • Уряд встановив допомогу по частковому безробіттю на період карантину в розмірі двох третин окладу, але не більше мінімальної зарплати. Нагадаємо, зараз вона становить 4723 грн.

  • Громадяни, які були звільнені з останнього місця роботи у період карантину за власним бажанням, отримуватимуть допомогу по безробіттю з першого дня отримання статусу безробітного.