За його словами, середній рівень бюджетної прозорості у світі становить 45 із 100 можливих балів. Індекс бюджетної прозорості розраховується раз на два роки.

«Розраховується індекс з 2008 року, і за 12 років ми можемо констатувати, що бюджетна прозорість у світі зросла приблизно на 20% і ця тенденція триває. У 2019 році Україна змогла піднятися з 39 місця на 26 місце в світі з 63 балами, і ми переступили той поріг, який показує, що країна публікує достатньо інформації для проведення публічних дебатів про використання бюджетних коштів», — сказав Тарнай.

Читайте також: Українці зможуть стежити за розподілом бюджетних грошей онлайн

Кого випередили

За цим показником Україна випередила такі країни як Японію і Південна Корею, тоді як в регіоні Східної Європи наша країна зайняла позицію, порівнянно з Польщею і Словаччиною (по 60 балів).

За рахунок чого поліпшили позиції

  • за рахунок збільшення доступності бюджетної інформації шляхом публікації презентації спрощених версій ключових бюджетних документів для ЗМІ та громадськості.

  • за рахунок підвищення інформативності проекту закону про держбюджет України, зокрема, надання аналізу динаміки доходів і витрат з попередніми бюджетними періодами і публікації паспортів бюджетних програм.

  • за рахунок удосконалення висновків Рахункової палати.

Читайте також: Як використовують бюджетні кошти на боротьбу з COVID-19. Рахункова палата оприлюднила дані

Які є проблеми

«Хронічною для України залишається проблема великої кількості змін у державному бюджеті та «пакетна» зміна інших законів через зміни в держбюджеті. Також є ще недоліки. Необхідно публікувати більше інформації про аналіз сценаріїв, на основі яких будується бюджет, а також деталізувати інформацію про держгарантії. Також не вистачає освітлення зв'язку між пропонованими витратами і очікуваними результатами», — додав експерт.

Нагадаємо

У 2017 році Україна посіла 39 місце серед 115 країн світу в міжнародному рейтингу бюджетної прозорості у відповідності з критеріями найбільшої міжнародної мережі дослідників бюджетної прозорості International Budget Partnership.

Open Budget Index — єдиний у світі рейтинг бюджетної прозорості, який за єдиною методологією аналізує бюджети 117 країн і складається незалежними експертами раз на два роки.

Методологія включає оцінку 109 індикаторів у восьми ключових документах і охоплює діяльність парламенту, Казначейства, Міністерства фінансів та Рахункової палати протягом бюджетного процесу.