Що прогнозують в НБУ

За прогнозом НБУ, у квітні-червні економіка скоротиться на 11% в річному вимірі, рівень безробіття зросте до близько 12% у сезонно скоригованому вимірі, а зростання зарплат призупиниться.

Разом з поступовим скасуванням карантинних обмежень економіка поступово відновлюватиметься у другому півріччі 2020 року. Цьому сприятиме, зокрема, м’яка фіскальна та монетарна політика.

Читайте також: Консенсус-прогноз. У 2021 році економіка відіграє лише половину карантинних втрат. Гривня подешевшає до 30 грн/$

Поступово долати негативний вплив карантину на економіку допоможуть збільшення урядом бюджетних видатків на подолання кризи і заходи Національного банку з підтримання банківської системи.

Як будуть відновлюватися галузі економіки

Як падіння, так і відновлення буде нерівномірним за видами економічної діяльності, прогнозують у Нацбанку.

Зокрема, від впровадження внутрішніх карантинних обмежень найбільше втратить сектор послуг, роздрібна торгівля, транспорт. Після завершення карантину ці сектори частково відновляться, проте ще потерпатимуть від повільного відновлення доходів населення.

Читайте також: Кредити малому бізнесу. Кабмін підтримав надання часткових держгарантій на портфельній основі

Туризм та пов’язані з ним авіаційні послуги повноцінно відновляться лише в наступному році.

Читайте також: Які бізнеси найбільше постраждали від карантину

Окремі експортно орієнтовані галузі, зокрема металургія, втратять насамперед від звуження зовнішнього попиту в умовах глобальної економічної кризи.

Збережеться високий попит на продукцію сільського господарства, хоча очікується зменшення обсягів врожаю зернових через погіршення погодних умов.

Читайте також: На скільки зростуть зарплати українців у 2020 році: консенсус-прогноз

У Нацбанку очікують, що споживчі настрої повністю відновляться, а приватне споживання у 2021–2022 роках зростатиме темпами 5-7% на рік.

Раніше повідомлялося

  • Напередодні в Мінекономіки розповіли, як будуть виводити економіку з кризи. Міністр економрозвитку Ігор Петрашко назвав основні кроки з підтримки економіки: локалізація у держзакупівлях, підтримка аграрного сектору та експорту.
  • Уряд буде розглядати як традиційні рецепти відновлення економіки, так і нетрадиційні.

Читайте також: З якими втратами Україна вийде з кризи. Три сценарії

  • Міністр упевнений, що український експорт, насамперед аграрний, стане не просто затребуваним на світових ринках, а критично важливим. Цей чинник уряд планує використовувати для підтримки українських громадян, малого та середнього бізнесу за допомогою спеціальних програм кредитування.
  • Ключове завдання з подолання кризи, за словами Петрашка, — це відновлення всіх сервісів, які перестали працювати і повернення роботи людям.