Що відомо

«Вже є заяви наших колег з інших політичних фракцій і груп не монобільшості про те, що вони будуть звертатися в Конституційний суд, якщо цей закон буде прийнято. Це їхнє право. Все в межах закону», — сказав Разумков.

Також спікер повідомив, що в нього теж «є питання» до законопроекту, але зазначив, що говорити про його конституційність чи неконституційність зарано. Для цього потрібно подивитися на таблицю поправок, яка буде запропонована до другого читання.

Читайте також: В МВФ застерегли владу від дій, які можуть зірвати домовленості про програму

Він додав, що тільки Конституційний суд може визначити конституційність того чи іншого закону.

Які поправки прийняв фінкомітет

27 квітня фінансовий комітет Ради завершив розгляд усіх 16 тисяч поправок до законопроєкту про банки №2571-д і рекомендував його до другого читання.

За словами депутата Железняка, всі норми, що стосуються кейса Приватбанку, і які забороняють повернення банків ексвласникам, залишилися без змін.

Читайте також: Які поправки внесли до «антиколомойського» закону після обговорення з МВФ

Водночас він зазначив, що деякі зміни в тексті закону є, зокрема:

  • прибрали норму про обмеження державної реєстрації. Питання може бути вирішене на рівні підзаконних нормативно-правових актів, без змін в закон;
  • змінили процедуру призначення судом аудиторської компанії, яка буде визначати розмір збитків;
  • судові провадження, які почалися, але не одержали остаточного рішення до дня набрання чинності цього закону, вирішуються, розглядаються або переглядаються за новими правилами, передбаченими цим законом;

Читайте також: Депутати запросили МВФ приєднатися до фінального обговорення «антиколомойського закону»

  • уточнили зміни до норми про заборону зупинки аукціонів;
  • внесли техніко-юридичні зміни, які покращують якість законопроекту.

Нагадаємо

  • Прийняття «антиколомойского» закону — остання вимога МВФ для надання розширеного фінансування Україні.
  • 27 квітня в розмові з лідером Франції Макроном президент Зеленський висловив упевненість, що законопроєкт про банки буде прийнятий.
  • Законопроект передбачає, що власники та ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення банку з ринку, можуть отримати відшкодування шкоди тільки у грошовій формі.