Про це під час онлайн-конференції заявила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Читайте также: Закон о финмониторинге: НБУ объяснил, будут ли ограничения при переводе денег

«Якщо мережа ПТКС не плануватиме обладнувати термінали зчитувачами, тоді вона повинна вже сьогодні встановити ліміти до 5 тисяч гривен. Якщо вона це планує і ми ці плани отримаємо, тоді вона може продовжувати здійснювати операції. Але ми будемо слідкувати за тим, як вона здійснюватиме це дообладнання, аби впевнитися, що до кінця року все буде у відповідності до закону», — зазначила Катерина Рожкова.

Серед варіантів, яким чином термінали можуть технічно забезпечити ідентифікацію клієнтів, є встановлення зчитувачів банківських карток, або пристроїв зчитування інформації з паспорту.

Банки вже готові

За словами директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Олексія Шабана, банки вже мають у своєму розпорядженні термінали, які обладнані зчитувачами банківських карток.

«Можна зчитати дані з магнітної стрічки, є термінали з NFC. Якщо термінали й картки одного банку, то зчитування картки дає можливість ідентифікуати того клієнта, який буде робити переказ, — каже Олексій Шабан, — Є банки, які мають партнерські угоди з мережами ПТКС. Цими угодами передбачений обмін даними. У таких випадках зчитування картки також дозволить проводити операції на суму 5 тис. гривень і більше".

Керівницство НБУ підкреслює, що обладнання ПТКС системами ідентифікації клієнтів не є обовязковим для операторів цих мереж, та буде відбуватись лише за їх бажанням.

Читайте також: Нові правила фінмоніторингу: За що банки будуть блокувати рахунки та доносити на клієнтів

Скільки зазвичай платять через ПТКС

  • За даними НБУ, середня сума операцій з кешем у ПТКС банків сьогодні є меншою ніж 1300 гривень.
  • У ПТКС агентів банків – менше 600 гривень.
  • Середня сума операції у ПТКС, що належить небанківським установам складає біля 130 гривень.