Чому не виконали бюджет

«У нас курс, який був у 1 кварталі, відрізняється на 6% від того курсу, який закладений у бюджет. І друге питання — це динаміка імпорту», — зазначив Нефьодов.

За словами Нефьодова, у бюджет заклали «супероптимістичні» темпи зростання імпорту на 11,3%, у той час, як в реальності імпорт за цей період впав на 2%.

Читайте також: Кабмін дозволив призначити главу Податкової тимчасово без конкурсу

«У нас впав імпорт промислового обладнання, дизеля, газу, вугілля і так далі. Чому? Тому що у нас, на жаль, падає промислове виробництво, тому що в нас не літають літаки, не їздять пасажирські потяги, зменшилися перевезення автотранспорту», — зазначив він.

Обсяг митних надходжень

За підрахунками Міністерства фінансів, за 2019 рік та перший квартал 2020 року надходження митних платежів до бюджету були на 76 мільярдів гривень меншими, аніж закладалося у плани.

Саме недонадходження доходів від митниці та податкової в уряді називають однією з причин того, чому було звільнено керівництво цих служб.

Читайте також: «Вони втратили довіру людей». Міністр фінансів про звільнення Нефьодова і Верланова

Нагадаємо

  • 24 квітня уряд звільнив голову Державної податкової служби Сергія Верланова і голову Митної служби Максима Нефьодова.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що це зробили за поданням чинного міністра фінансів Сергія Марченка «у зв'язку зі зміною уряду». Сам Нефьодов написав, що причина звільнення йому невідома.
  • 24 квітня Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію, яка має розслідувати заяви ексміністра фінансів Ігоря Уманського про можливі корупційні дії посадових осіб Державної митної та податкової служб. Сергій Верланов повідомив, що звернувся до прокуратури із заявою на Уманського, адже вважає його висловлювання неправдивими.

Читайте також: У Податковій заявили, що надходження від ПДВ зросли на 5%. Рада це перевірить

  • У кінці 2018 року Кабмін розділив Державну фіскальну службу на Податкову і Митну служби і повідомив про намір провести конкурс на керівників нових відомств.
  • Сергій Верланов очолив Податкову службу в травні 2019 року. Нефьодов став керівником Митної служби в липні.