Які поправки внесли

За словами Железняка, всі норми, що стосуються кейсу Приватбанку, і які забороняють повернення банків ексвласникам, залишилися без змін.

Водночас він зазначив, що деякі зміни в тексті закону є, зокрема:

  • прибрали норму про обмеження державної реєстрації. Питання може бути вирішено на рівні підзаконних нормативно-правових актів, без змін в закон;
  • змінили процедуру призначення судом аудиторської компанії, яка буде визначати розмір збитків;
  • судові провадження, які почалися, але не одержали остаточного рішення до дня набрання чинності цього закону, вирішуються, розглядаються або переглядаються за новими правилами, передбаченими цим законом;

Читайте також: Депутати запросили МВФ приєднатися до фінального обговорення «антиколомойського закону»

  • уточнили зміни до норми про заборону зупинки аукціонів;
  • внесли техніко-юридичні зміни, які покращують якість законопроекту.

Чому цей законопроект важливий

Законопроект передбачає, що власники та ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення банку з ринку, можуть отримати відшкодування шкоди тільки в грошовій формі.

Також у законі зазначено, що визнання незаконним рішення щодо виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

Читайте також: Бюджет надзвичайної ситуації враховує майбутнє фінансування від МВФ — Марченко

«Антиколомойський закон» є основним prior action МВФ, який має виконати Україна, щоб отримати кредит від МВФ.

Передісторія

  • Фінальна версія проекту закону №2571-д наприкінці березня була погоджена з МВФ. 30 березня Рада прийняла законопроект у першому читанні.
  • Після цього депутати подали до нього 16 335 правок. За словами депутата Железняка, понад 13 тисяч поправок внесли депутати «Слуги народу».

Читайте також: Стало відомо, які поправки внесли до «антиколомойського» закону після обговорення з МВФ

  • Як повідомляв раніше голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, МВФ надасть Україні перший транш по кредиту протягом трьох тижнів після того, як ВР підтримає у другому читанні «антиколомойський» законопроект.
  • Оновлений макропрогноз НБУ передбачає отримання першого траншу фінансування на суму близько $2 млрд у другому кварталі. Водночас відсутність домовленості про програму залишається основним ризиком для реалізації цього прогнозу.