Що відомо

Наступне засідання комітету призначено на понеділок, 27 квітня. Ініціаторами листа виступили члени комітету — хто саме, не уточнюється.

За повідомленням заступника голови комітету Ярослава Залізняка, на вчорашньому засіданні депутати розглянули 94% з 16 тисяч поправок, поданих до законопроекту.

Читайте також: У Нацбанку розповіли, як саме транш МВФ допоможе у подоланні кризи

Чому цей законопроект важливий

Законопроект передбачає, що власники та ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення банку з ринку, можуть отримати відшкодування шкоди тільки грошовій формі.

Також у законі зазначено, що визнання незаконним рішення щодо виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

Читайте також: Бюджет надзвичайної ситуації враховує майбутнє фінансування від МВФ — Марченко

«Антиколомойський закон» є основним prior action МВФ, який має виконати Україна, щоб для неї була відкрита нова програма кредитування.

Передісторія

  • Фінальна версія проекту закону №2571-д про банки наприкінці березня була узгоджена з Міжнародним валютним фондом. 30 березня Верховна Рада прийняла законопроект у першому читанні.
  • Після цього депутати подали до нього 16 335 правок. За словами депутата Железняка, понад 13 тисяч поправок внесли депутати «Слуги народу».
  • 16 квітня Рада прийняла законопроект №1043 про зміни до регламенту, які заборонять подання тисяч поправок до законопроектів після їх прийняття у першому читанні.

Читайте також: Стало відомо, які поправки внесли до «антиколомойського» закону після обговорення з МВФ

  • Як повідомляв раніше голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, МВФ надасть Україні перший транш по кредиту протягом трьох тижнів після того, як Верховна Рада підтримає у другому читанні «антиколомойський» законопроект.
  • Прийняття цього закону — остання вимога МВФ для надання розширеного фінансування України. Раніше, з основних умов, Рада прийняла зміни до держбюджету-2020 та закон про відкриття ринку землі.
  • Оновлений прогноз НБУ щодо макрофінансової стабільності передбачає отримання першого траншу фінансування на суму близько $2 млрд у другому кварталі. Водночас відсутність домовленості про програму залишається основним ризиком для втілення цього прогнозу.