Які фінустанови надають кредитні канікули

На сьогодні 30 українських банків повністю або частково надають своїм клієнтам так звані кредитні канікули, дозволяючи в період карантину не вносити кредитні платежі.

У Нацбанку повідомляли, що крім банків, кредитні канікули запровадили ще й більшість фінансових установ, які надають кредити населенню.

Читайте також: Кредитні канікули під час карантину. Як скористатись і які ризики

Водночас, низка українських банків працює виключно з великим бізнесом, тому рішення про запровадження кредитних канікул для таких клієнтів ухвалюють в індивідуальному порядку.

Читайте також: Податкова розповіла, як сплачувати податки під час карантину

Як це працює

Карантин не скасовує зобов’язань позичальника за кредитом, а лише відтерміновує їх.

Банки пропонують переважно відстрочку сплати тіла кредиту. Тобто клієнти тимчасово не платять основний борг, а от відсотки банки просять платити. Адже паралельно банки продовжують виплачувати своїм клієнтам відсотки за депозитами.

Читайте також: Кредитні канікули. Банкам заборонили підвищувати ставки за кредитами

Після закінчення карантину банки і бізнес почнуть обговорювати, як реструктуризувати борги по кредиту, за який не платили під час час карантину.

«Клієнтам, які помилково вважають, що їм скасовують або прощають борг за кредитами або платежі на час карантину або відсотки по кредитах, ми роз'яснюємо, що скасовують тільки штрафи за несвоєчасне погашення, але не самі платежі по кредитах», — пояснює представник одного з українських банків.

Порівняти умови онлайн-кредитів

Для кого передбачені кредитні канікули

  • Кредитні канікули введено для тих категорій бізнесу, які постраждали від обмежувальних заходів, пов'язаних з коронавірусом. Інші компанії, які продовжують нормальну роботу, і надалі зобов'язані регулярно сплачувати кредитні платежі.

Читайте також: Кредитні канікули і готівка в карантин. Повний список заходів, які ввів НБУ на банківському ринку на час карантину