Що каже прем'єр

«За період карантину в Україну повернулися близько 2 мільйонів наших громадян, які знаходилися на заробітках і приїхали через втрату роботи. Ми цих людей ідентифікуємо як надзвичайно кваліфіковану, навчену в Європі робочу силу, яка має високу продуктивність, хорошу технологічну, професійну підготовку», — повідомив Шмигаль.

За його словами, уряд працює над програмою «Нові гроші», у межах якої колишнім заробітчанам будуть видавати дешеві кредити для початку власної справи в Україні.

Читайте також: Куди подінуться наші заробітчани після карантину

Крім цього, уряд планує створити нові робочі місця у низці галузей: соціальній, бюджетній сферах або у «великому будівництві» — будівництві та ремонті доріг та об'єктів соціальної інфраструктури.

Читайте також: У службі зайнятості розповіли, які вакансії зараз є на ринку

При цьому Шмигаль вважає, що заробітчани не будуть їхати з України, якщо їхня зарплата в Україні буде на 300-400 євро меншою.

«Наприклад, якщо людина там отримувала 1000 умовних одиниць, а тут може заробляти 600 умовних одиниць в еквіваленті, то вона ухвалить рішення не їхати на заробітки, а залишиться тут. Це такий психологічний розрив», — заявив прем'єр.

Читайте также: Милованов підрахував, скільки українців можуть втратити роботу внаслідок кризи

Раніше повідомлялося

  • В Україні запустять іпотечні програми, щоб допомогти заробітчанам, які через пандемію коронавірусу повернулися до країни. Про раніше заявив президент Володимир Зеленський.
  • За його словами, частина українських заробітчан через пандемію повернулася до країни не тимчасово.

Читайте також: Зеленський обіцяє зарплати, як у Польщі, через 4 роки

  • 3 грудня 2019 року президент Володимир Зеленський анонсував державну програму кредитування бізнесу «Повертайся і залишайся». Мета програми — повернути додому українських заробітчан і надати доступні кредити на власну справу.

  • Держава компенсує підприємцю частину відсотків за кредитом — ставки складають від 5 до 9% річних в залежності від кількості створених робочих місць з можливістю щоквартального зниження процентної ставки.

  • У межах програми українські підприємці можуть отримати кредит або кілька кредитів на розвиток бізнесу терміном до 5 років на суму до 1,5 млн грн.