Що кажуть в уряді

«За розрахунками Національної академії наук України, які було отримано нещодавно, очікуються ще два піки захворюваності: один орієнтовно — це кінець квітня і, орієнтовно, — між 3 і 8 травня… Тому на засіданні Кабміну, ґрунтуючись на цих розрахунках, ми продовжимо карантин, як мінімум до 11 травня», — зазначив Шмигаль.

Читайте також: Які країни подолають коронакризу першими

Він додав, що водночас уряд планує пом'якшити деякі заходи, наприклад, умови обов’язкової обсервації, і, може, ще дві-три сфери.

За словами прем'єра, поки 11 травня розглядається як «бажана межа, після якої ми очікуємо отримувати позитивні дані і жити в більш м’якому режимі, але не факт, що так і буде».

Читайте також: Коли карантин закінчиться — світ буде іншим. Поради бізнесу від Білла Гейтса

«У цілому світ у цьому році коронавірус не здолає, і нам у будь-якому випадку доведеться жити в умовах уже нового світу і нових соціальних обмежень», — зазначив Шмигаль.

Він розповів, що в уряді хочуть, аби з 12 травня «відбулися певні пом’якшення», які б дозволили думати про розвиток економіки і шукати «баланс між жорстким карантином і роботою економічних секторів».

Читайте також: Пом'якшення, але не закінчення. 24 квітня Кабмін оголосить, які заходи карантину будуть пом'якшені

Водночас Шмигаль згоден із прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, які свідчать про те, що наступні два роки світ буде жити в умовах боротьби з коронавірусом.

«Не повинно бути ілюзій, що в травні закінчився карантин — і ми всі вийшли і все забули. Усі країни, які успішно подолали перший пік захворюваності, сьогодні стоять на порозі наступних піків. Тому ілюзії, що Україні вдалося утримати першу хвилю і що все в порядку, немає», — сказав прем’єр.

Страхування від COVID-19

«Світ змінився. І сумнівів ні в кого немає, що ми будемо жити в нових умовах. Ми всі повинні дотримуватися маскового режиму, дотримуватися певних правил дезінфекції, соціальної дистанції, певних правил поведінки у транспорті, у громадських місцях, у магазинах тощо.

Тобто це ціла низка речей, із якими ми повинні навчитися жити щодня. За розрахунками ВООЗ, щонайменше наступних два роки», — підсумував він.

Читайте також: Майже кожен другий скоротить витрати і спробує зберегти роботу

Нагадаємо

  • Сьогодні, 22 квітня, Міністерство охорони здоров'я виносе на засіданні Кабміну проєкт постанови про продовження карантину до 12 травня. Про це на брифінгу заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.
  • Разом з тим МОЗ буде пропонувати пом'якшення карантинних заходів. Наприклад, прогулянки парками. Але ці прогулянки будуть обмежені за кількістю осіб і засобів індивідуального захисту під час прогулянок.
  • 24 квітня Кабмін оголосить, які заходи карантину в Україні будуть пом'якшені, але тільки в тому випадку, якщо в країні не буде «великої хвилі» захворювання коронавірусом.
  • У зв'язку з пандемією коронавірусу карантинні заходи на території України діють з 12 березня.
  • 25 березня разом з введенням надзвичайної ситуації по всій країні Кабмін продовжив його дію до 24 квітня.

Читайте також: Карантин посилюють. Список нових обмежень

  • Минулого тижня президент Володимир Зеленський сказав, що про пом'якшення карантинних заходів говорити зарано, оскільки «карантин — це те, що нас рятує».

Стежте за актуальними новинами щодо коронавірусу та його впливу на економіку в нашому телеграм-каналі