Про те, що загрожує тіньовій економіці, які будуть наслідки, і що в цій ситуації треба робити владі, у колонці для «Мінфіну» розповів аналітик ІГ Універ Михайло Федоров.

Дві економіки

Обсяг офіційного ВВП і економіки значно відрізняється від фактично існуючої економіки. І в цьому ключі статистичні дані щодо економіки України, швидше за все, покажуть відносно низькі цифри падіння, оскільки офіційна економіка впаде не так значно, як впаде фактична економіка з урахуванням тіньового сектора.

Ці майбутні цифри з падіння економіки України не будуть відповідати очікуванням людей, оскільки люди відчувають на собі фактичну економіку і її падіння, а не зниження офіційних цифр.

Що відбувається в тіні

Посудіть самі – населення України становить близько 42 млн осіб, при цьому в грудні 2019 року в країні налічувалося всього 7,3 млн штатних співробітників «по білому». В нормальних умовах в країні має працювати половина населення. Тобто, в Україні має бути 20-22 млн. робочих місць. Чи означає це, що безробітних в країні у 2019 році було 13 млн чоловік? Ні, люди в основній своїй масі працюють, але по-різному. Оціночно в країні є 16 млн робочих місць, плюс до цього варто додати 3,2 млн людей, які постійно працюють за кордоном, і плюс до цього — є сезонні працівники. І так загальна цифра і наближається до половини населення. Але з цих цифр виходить, що тіньова економіка головує в Україні.

Так само «тінь» в економіці можна побачити і з позиції платіжного балансу. Експорт товарів і послуг з України в 2019 році склав $63 млрд ($46 млрд товари і $17 млрд послуги). До цього можна додати ті гроші, які українці, що працюють за кордоном, відправляють в країну, адже це ж, як не крути, такі ж валютні надходження, як і експорт, і тоді загальна цифра збільшиться на $12 млрд ( до $75 млрд). Але це теж захмарні цифри, адже виходить, що зовнішні надходження становлять майже половину ВВП країни, який у 2019 році склав $155-160 млрд (в залежності від курсу оцінки).

Ставки за депозитами зростають навіть у кризу. Обирай внесок з вигідними умовами

Причому перекази заробітчан у розмірі $12 млрд — це не повна цифра, адже значна частина грошей привозиться просто кешем і ніяк не врахована, а з цими цифрами загальний прихід валюти в країну може досягати і $90 млрд на рік. І якщо дивитися на ці цифри, то може здатися, що українці на 2/3 працюють на «експорт», майже не виробляючи товари та послуги на внутрішній ринок.

Читайте також: Куди подінуться наші заробітчани після карантину

Можна вимірювати економіку України майже у всіх площинах, і скрізь цифри будуть дивовижними, і цим вони будуть сигналізувати про значну частку тіньової (сірої), неврахованої частини економіки країни. І так було майже завжди, і зараз, і в 2017 році, і в 2012 році і в 2004 році. І все це означає, що точної, повної інформації за економікою країни немає. А не маючи достатнього обсягу інформації, не можна точно оцінити потенційні втрати фактичної економки.

На скільки вже впала економіка

І ось на дворі криза. Якщо звернути увагу на інші країни, то там карантин призвів до зупинки від 25% економіки та більше. В Україні фактична економіка в період карантину, швидше за все також скоротилася на дуже значну величину.

Але це фактична економіка разом з тіньовою економікою. Легальна економіка, швидше за все, скоротиться на меншу величину. І певні дані з цього приводу вже є. Зокрема, у березні бюджет недорахувався всього 10% від планових податкових надходжень. І тут виходить палиця з двома кінцями. Хтось скаже це багато, а хтось скаже — мало, адже країна більшу частину березня провела на карантині і значна частина економіки простоювала, а податки знизилися лише на 10%.

І якщо в оцінці економічного стану України виходити з двох фокусів зору, де є економіка фактична і є офіційна економіка, то перспективи економіки будуть різними. Фактична економіка впаде на значну величину, так як карантин зупинив економічну активність, так само, як і в інших країнах. Але легальна економіка впаде в меншій мірі і офіційні дані щодо економіки країни на подив усім будуть «сильними».

Читайте також: Як епідемія змінила економічні прогнози для України

З огляду на вищеописане, я маю одночасно дві думки щодо перспектив економіки України в 2020 році. І ці дві думки діаметрально протилежні.

Що буде далі

Перша думка щодо фактичної економіки. Вона дуже сильно постраждає. І тут відразу обмовлюся, що маючи на увазі фактичну економіку, я охоплюю все (і державу, і людей, і компанії), тому мова йде скоріше не про ВВП, а про ВНП (валовий національний продукт). І в цій оцінці я вважаю, що одними з найбільш постраждалих будуть трудові мігранти.

Багато хто з них на період карантину виявилися де-факто безробітними, без доходів, але з великою кількістю витрат, пов'язаних з проживанням поза домом або з переїздами з місця на місце. І враховуючи, що за кордоном працювало 3,2 млн осіб на постійній основі, то фактична економіка отримала додаток до армії безробітних на мільйон, а модливо і на два мільйони осіб.

Що стосується внутрішньої економіки, то ті 7,3 млн осіб, які працюють по «білому», захищені трудовим законодавством. Але інші 8-9 млн осіб не захищені і можуть втратити джерела доходу. Однак вони, як і трудові мігранти, практично ніяк не зіпсують цифри в офіційній економіці, тому що їх там і не було.

Читайте також: Реєстрація нових ФОПів впала майже втричі

Чи ж можна взяти ФОПів. Тут, що гріха таїти, багато платили «мінімалку», незалежно від реальної діяльності. Корона-криза скоротить реальні обороти, але «мінімалка» залишиться, і у «білій» частини великого падіння не буде.

Тому «білу» економіку я оцінюю досить позитивно. Вона не впаде сильно, тим паче, що основний експортний товар у вигляді продукції сільського господарства в корона-кризу практично не зазнає втрат. В бюджеті України не буде ніякої катастрофи, і країна зможе обслуговувати свій державний борг і платити за іншими рахунками. А якщо в додаток до цього країна все ж отримає гроші від МВФ, то в державних фінансах країни взагалі не буде великих проблем за підсумками року.

План дій влади

І якщо виходити з такої позиції, то влада України може дозволити собі бути сміливішою у питанні надання допомоги економіці країни. І найголовніше у країни є ресурси для такої допомоги. Перше і найпростіше, що може зробити держава, це кинути в бій ті $2,9 млрд, які Нафтогаз отримав від Газпрому наприкінці минулого року за судовими спорами.

Спосіб допомоги досить простий, Міністерство фінансів може випустити спеціальні облігації державної позики з нульовою ставкою, які купить Нафтогаз. І ці гроші швидко, без всіляких зволікань, надійдуть до бюджету.

Читайте також: Без грошей МВФ прожити можна. Але чи довго?

Так само в майбутньому, коли вже буде домовленість з МВФ, бюджет зможе кинути ще $2,5 млрд на бій з кризою, адже обсяг допомоги від Фонду було збільшено на цю суму. У сукупності це дасть майже 150 млрд грн додаткових грошей. І зробити так потрібно, адже головною метою є не цифри в економіці і не державні фінанси, головними є люди і фактична економіка.