Як розглядатимуть поправки

«Очевидно, що жоден народний депутат не буде виступати за те, щоб Верховна Рада на 12 місяців, а це приблизно той термін, який потрібен, щоб розглянути всі 16 тисяч правок, просто буде заблокована», — зазначила депутатка.

За її словами, парламент налаштований ухвалити банківський законопроєкт, однак наразі його ще не розглянув профільний комітет. Напередодні комітет лише завершив вносити правки в одну таблицю.

Читайте також: Рада в понеділок збереться на позачергове засідання. Які зміни до держбюджету можуть внести

«Наскільки я знаю, то ці правки будуть групувати за статтями. Є відповідні статті Регламенту (Верховної Ради — ред.) — 119 та 45 — які дозволяють групувати схожі поправки. Якщо якась поправки з цієї групи (поправок — ред.) приймається, то решта вважаються відхиленими», — пояснила Кравчук.

Передісторія

  • Депутати внесли 16 335 правок до так званого «антиколомойського» законопроєкту №2571-д про вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності.
  • Понад 13 тисяч поправок внесли депутати «Слуги народу». Абсолютний рекордсмен — нардеп СН Антон Поляков, який подав 6033 правок.

Читайте також: Стало відомо, які поправки внесли до «антиколомойського» закону після обговорення з МВФ

  • Фінальна версія проекту закону №2571-д про банки наприкінці березня була узгоджена з Міжнародним валютним фондом.

  • 30 березня Верховна Рада прийняла законопроєкт у першому читанні. Коли відбудеться друге читання — поки не відомо.

  • Законопроект передбачає, що власники та ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення банку з ринку, можуть отримати відшкодування шкоди тільки грошовій формі.

  • Також у законі зазначено, що визнання незаконним рішення щодо виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

«Антиколомойський закон» є основним prior action МВФ, який має виконати Україна, щоб для неї була відкрита нова програма кредитування.

Читайте також: Поразка Коломойського. Верховний суд підтвердив, що позов Приватбанку будуть розглядати по суті в Англії