Сучасна цифрова економіка заснована на токенізаціі, якою користуються мільярди людей щодня.

Токенізація — це процес заміщення цінностей, на токени (в перекладі з англійської token — жетон). Це робить торгівлю ними простішою й безпечнішою. Найпростішим прикладом токенізаціі, на нашу думку, є жетон метро. Жетон, це ніщо інше як токен, який надає власнику право скористатися послугами метрополітену та не забороняє це право передати іншому власнику. Метрополітен в свою чергу визначає вартість такої послуги. Цифровою формою токенізаціі в такому випадку, стає картка метрополітену, яка зберігає в собі дані про кількість наданих поїздок.

Оплата товарів через інтернет була б набагато більш ризикованою справою, якби не токенізація. Конфіденційні дані кредитної картки перетворюються в цифровий токен, який не має користі для хакерів, але використовується банками для завершення платежу.

Хоча люди використовують токени вже давно і щодня (навіть не підозрюючи цього), справжній потенціал токенізаціі розкривається тільки зараз завдяки впливу блокчейна. Блокчейн дозволяє безпечно і ефективно токенізувати широкий спектр реальних активів і бізнесів, надаючи нові переваги і додатки для самих різних галузей.

Тепер давайте розглянемо технологію блокчейн, а після розберемося яким чином об'єднання блокчейна з процесом токенізаціі може прискорити процеси цифровізації економіки.

Технологія блокчейн є інформаційною технологією, а не просто технологією для створення криптовалюти. Блокчейн — дослівний переклад з англійської ланцюжок блоків. Це може бути дещо складним, якщо ви з цим знайомитеся вперше, тому розберемо поняття на простій схемі.

Отже, в основному ми маємо справу з централізованим системами обліку:

Об'єктом обліку може виступати що завгодно. Як приклад системи обліку наведемо 1С, широко відому на нашому ринку програму.

Блокчейн — це децентралізована система обліку. Об'єктом обліку також може виступати що завгодно. Відмінність саме у методі зберігання інформації та надання доступу до неї.

Одиниці обліку в блокчейні також називають токенами.

Основною перевагою блокчейна є те, що в такій системі зберігається абсолютно вся історія переміщення токенов з моменту їх створення, причому підробити історію транзакцій неможливо. Це збільшує довіру до тих цінностей, інформація про які зберігається у блокчейні.

Першим застосуванням блокчейна, була цифрова валюта (або криптовалюта) Bitcoin. Саме тому у більшості блокчейн асоціюється з криптовалютою, але це далеко не так. Держави бачать в цій технології широкий потенціал застосування в різних галузях. Наприклад, в лютому 2020 року, тобто буквально минулого місяця, уряд Австралії опублікував національну дорожню карту з впровадження блокчейн, про яку 18 березня 2019 року заявляв їх Міністр торгівлі, сенатор Саймон Бірмінгем.

Вони вважають, що поєднання блокчейна з іншими технологіями може додати величезну додаткову економічну цінність, дозволить створити робочі місця, створити нове економічне зростання, економити гроші підприємств і підвищувати загальну продуктивність системи.

На думку Gartner, Австралія «з більш широким застосуванням блокчейн до 2025 року щорічно бізнес зможе генерувати більше 175 млрд доларів США, і до 2030 це складе більше 3 трлн доларів США. До 2023 року блокчейн буде підтримувати глобальне переміщення і відстеження товарів і послуг на суму 2 трильйони доларів США. За прогнозами аналітиків, тільки в індустрії фінансових послуг до 2022 року блокчейн буде щорічно економити 15-20 млрд доларів США. Наприклад: витрати австралійських виробників продуктів харчування й вина на пряму підробку і заміщення продуктів, за оцінками, перевищили 1,68 млрд австралійських доларів тільки в 2017 році. Рішення Blockchain можуть допомогти вирішити цю проблему».

Об'єднання технології блокчейн з процесом токенізаціі дозволяє створити цифрову економіку, в основі якої будуть цінності, а не спекулятивний попит. Для розуміння цього повернемося до класичної токенізаціі і прикладу з жетоном. Жетон метрополітену надає власнику право скористатися послугою. Підкреслимо, надає право. Це не означає сам факт використання даного права.

Якщо ми направимо інтеграцію блокчейн саме в ринок прав, це суттєво прискорить темпи цифровізації економіки. Оцифрував майнові права на активи і представивши їх у вигляді токенів на блокчейн, компанії зможуть залучати інвестиції від інвесторів, надаючи інвестору частку майнових прав. При цьому право на майно можна буде розділяти серед тисяч і навіть мільйонів користувачів, пропорційно їхньому внеску, не вдаючись до послуг посередників, так як блокчейн веде облік автоматично, виключаючи ризики обліку пов'язані з людським фактором.

Масове інвестування в цифрові цінності може здатися далекою перспективою і це дійсно так. А інвестування в блокчейн-системи, які дозволять оцифрувати майнові і немайнові права це вже реалії сьогоднішнього дня. Крім того інвестиційний потенціал системи, в яких обертаються такі токени, значно вище, ніж потенціал окремо взятих токенов.

Саме в такі системи ще понад три роки тому інвестувала компанія Finsovetnik, а сьогодні уряди різних країн вже шукають такі системи і заявляють про це на рівні державних програм.

Основною метою компанії Finsovetnik є формування спільноти свідомих інвесторів, що йдуть в ногу з часом та обізнані про існуючі економічні тренди. Для отримання інсайдерської інформації, запишіться на консультацію на сайті Finsovetnik, а також підписуйтесь на публічний канал Finsovetnik NEWS в Telegram щоб бути в курсі новин цифрової економіки.