Помилка 90-х

«Ефекти від прямого фінансування бюджету у вигляді розгортання девальваційно-інфляційної спіралі добре відомі тим українцям, які пам'ятають 90-ті роки. Тому повертатися до цієї практики немає сенсу. Національний банк буде використовувати свої монетарні інструменти для досягнення інших цілей — насамперед, для збереження цінової і фінансової стабільності, а також з метою сприяння економічному зростанню», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Нерезиденти вивели з українських ОВДП майже 8 мільярдів

Смолій зазначив, що українська економіка відчуває негативний вплив розповсюдження коронавірусу, але вона значно краще підготовлена до кризових явищ, ніж у 2008 або 2014 роках.

На думку Смолія, запас міцності української економіки великий, але не нескінченний. Щоб безболісно пройти цю ситуацію, потрібна опора у вигляді співпраці з МВФ.

Читайте також: Нові можливості НБУ на ринку ОВДП. Що зміниться

За попередніми оцінками НБУ, інфляція в березні в річному вимірі буде залишатися низькою, але ціни на певні товари через ажіотаж навколо епідемії і перших днів карантинних заходів зростали більш високими темпами, ніж очікувалося. Однак після вичерпання ажіотажу динаміка зростання цін сповільнилася.

Читайте також: Нацбанк не планує купувати ОВДП в свій портфель (відео)