«ЄС забезпечить фінансову підтримку країнам-партнерам в розмірі понад 15,6 млрд євро з існуючих ресурсів зовнішньополітичної служби», — сказано у заяві Європейської комісії.

Читайте також: США виділять Україні понад $1,2 мільйона на боротьбу з коронавірусом

Хто отримає кошти

Як повідомив єврокомісар з питань політики сусідства і розширення ЄС Олівер Варгеї, з цієї суми понад 3,8 млрд євро буде виділено Західним Балканам, а також південним та східним сусідам Євросоюзу.

Країнам Східного партнерства, до якого належить Україна, ЄС скерує 962 млн євро. Кошти спрямують на реальні потреби: для невідкладного реагування на кризу в галузі охорони здоров’я, для зміцнення системи охорони здоров’я та пом’якшення соціально-економічного впливу пандемії.

Безпосередньо Україна на підтримку невідкладних та короткострокових потреб отримає понад 190 млн євро.

Грошова допомога Україні

Всесвітня організація охорони здоров'я, ЮНІСЕФ, Програма розвитку ООН та Міністерства охорони здоров'я розробляють для України два плану допомоги у боротьбі з коронавірусом з бюджетом близько $38 млн і $20 млн.

Читайте також: Україна просить у МВФ допомоги для боротьби з пандемією

Рада Директорів ЄБРР затвердила виділення невідкладної допомоги в розмірі 1 млрд євро країнам, де він працює.

Директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва заявила про готовність МВФ в цілому мобілізувати $1 трлн на кредити для надання допомоги країнам у подоланні епідемії та її наслідків.

Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram