«Сюрприз» для Газпрому

«Моя команда чітко сформулювала і представила на узгодження наглядовій раді Нафтогазу додаткові «питання» до Газпрому на суму ще $17,3 млрд. У разі погодження — попереду також багато роботи», — написав він.

Його головним завданням і відповідальністю наразі є робота над стосунками з Газпромом.

«Власне з ним у грудні минулого року від імені Нафтогазу я підписав контракт про транзит із гарантованим доходом $7,2 млрд. Тепер цей контракт потрібно виконувати і робити так, щоб він не зірвався, і щоб Газпром не був звільнений від обов’язку сплатити нам ці $7,2 млрд, навіть якщо він не буде подавати газ для транзиту (принцип «качай або плати»)», — повідомив він.

Читайте також: Зеленський розпорядився, як витратити сплачений Газпромом борг

Скільки виплатив Газпром

  • Наприкінці грудня 2019 року Газпром виконав рішення Стокгольмського арбітражу і сплатив Нафтогазу майже $3 млрд.

  • 19 грудня президент Росії Володимир Путін визнав заборгованість Газпрому перед Нафтогазом за рішенням Стокгольмського арбітражу.

  • Нагадаємо, в кінці лютого 2018 року Газпром програв судовий спір з Нафтогазом в Стокгольмському арбітражі з транзитним контрактом. За рішенням суду російська компанія повинна виплатити українській стороні $4,6 млрд.

  • З урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить $2,6 млрд на користь Нафтогазу ($3 млрд, включаючи відсотки)

  • НАК «Нафтогаз України» подав новий арбітражний позов до російського Газпрому з вимогою переглянути транзитний тариф, за яким Україна недоотримала $11,8 млрд. Рішення очікується в 2021 році.