Масове безробіття 

Зараз на обліку в службі зайнятості перебувають 364,3 тисячі українців, вакансій у базі – 55 тисяч позицій, що на третину менше від торішнього показника.

«У період карантину в службі зайнятості зареєструвалося понад 40 тисяч нових безробітних. На 7 квітня 2019 року було зареєстровано 323 тисячі безробітних, зараз — 364,3 тисячі», — зазначила Козирєва.

Читайте також: Карантин не є підставою для звільнення — пояснення адвоката

На думку співробітниці служби зайнятості, зростання кількості безробітних відносно мале, і говорити, що обмеження у зв'язку з коронавірусом COVID-19 спровокували в Україні масове безробіття, не можна.

«Це відносно невелике зростання порівняно з аналогічним періодом минулого року. Поки що ми не спостерігаємо масового безробіття», — додала вона.

Попит зростає

Скорочення вакансій відбулося за всіма видами діяльності. Але попит на деяких співробітників, навпаки, зріс. У першу чергу – у сферах охорони здоров'я, торгівлі та доставки.

Читайте також: МОП: 25 мільйонів людей можуть втратити роботу через кризу. Що повинні зробити влади

«У період карантину підвищився попит на деяких співробітників. Наприклад, у сфері охорони здоров'я – медсестер, фельдшерів, соцпрацівників, лаборантів. Крім того, в тих видах торгівлі, де не заборонено працювати, є зростання попиту на продавців, сортувальників, касирів. Підвищився попит на водіїв, підсобних працівників, поштових працівників, поліцейських, охоронців», — зазначила Козирєва.

Вона зазначила, що центри зайнятості працюють з безробітними віддалено.

Читайте також: Кого залишить без роботи криза, що насувається

Як писавраніше «Мінфін», тотальний карантин спровокував сплеск попиту на сервіси доставки і інші послуги, які дозволяють споживачу забезпечувати свої потреби, залишаючись вдома. Компанії цих секторів активно набирають персонал.

За словами директорки Державного центру зайнятості Ольги Макогон, під час карантину збільшиться потреба у персоналі для виробництва.