Що спричинило відтік грошей

Динаміка грошей українців на банківських рахунках протягом місяця була неоднорідною. На початку місяця, коли запровадили карантинні заходи, у Нацбанку фіксували незначний ажіотаж — населення знімало гроші з банківських рахунків.

Протягом 2-24 березня з банків зняли загалом 2% гривневих вкладів та 0,2% вкладів в іноземній валюті.

Читайте також: Нацбанк розповів про план дій у випадку відтоку депозитів із банків

«Як свідчить оперативний моніторинг Національного банку, скорочення залишків коштів на рахунках фізичних осіб взагалі припинилося після 25 березня. Вклади в національній валюті за останні 7 днів березня навіть зросли на 4 млрд гривень», — повідомляють експерти Нацбанку.

Обсяг валютних вкладів наприкінці березня майже не змінювався після незначного відтоку у другій декаді березня.

Читайте також: У НБУ запевнили, що обмежень на зняття депозитів не буде

«Ситуація істотно відрізняється від гострих фаз попередніх криз. Зокрема, тільки у серпні 2014 року скорочення залишків коштів у національній валюті становило 1,44%, а в іноземній валюті — 3,11%», — зазначають у Нацбанку.

Оформити депозит з вищою прибутковістю завдяки бонусам від «Мінфіну»

Раніше повідомлялося

  • Нацбанк заборонив банкам вводити обмеження за депозитами, термін яких закінчився. Про це раніше заявив голова НБУ Яків Смолій під час брифінгу про роботу банківської системи і фінансових ринків.
  • Вимушений карантин викликав панічні настрої у населення. Фінустанови намагаються заспокоїти своїх клієнтів, деякі вже почали підвищувати ставки за депозитами.

Читайте також: У monobank розповіли, що робити, якщо ви не можете зняти валютний депозит. Чотири варіанти