Суть справи

У вересні 2017 року Національний банк ухвалив рішення про накладення на банк Портал штрафу в розмірі 1,25 мільйона гривень за здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу.

Банк звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва із адміністративним позовом про визнання цього рішення протиправним та його скасування.

Читайте також: Нові правила фінмоніторингу: За що банки будуть блокувати рахунки і доносити на клієнтів

Всебічно розглянувши матеріали справи, Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив рішення відмовити в задоволенні адміністративного позову.

Зазначене судове рішення банк Портал оскаржив в апеляційному порядку. Шостий апеляційний адмінсуд відмовив у задоволенні позовних вимог банку, а рішення суду першої інстанції залишив без змін.

Читайте також: Під контролем: Тепер операції з криптовалютами буде перевіряти фінмоніторинг

Не погоджуючись з рішенням судів попередніх інстанцій, позивач звернувся до Верховного Суду України із відповідною касаційною скаргою. Утім і цей суд відхилив скаргу.

Раніше повдіомлялося

  • Національний банк у березні застосував до чотирьох банків заходи впливу за порушення законодавства у сфері фінмоніторингу.
  • Оштрафовано РВС Банк на 3 млн грн, банк Український капітал — на 800 тис. грн, державний Укрексімбанк — на 600 тис. грн. Також НБУ направив ПроКредит Банку письмове попередження через незабезпечення виявлення фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу.