Які недоліки бачить ексміністр

Милованов вважає, що обмеження, які запровадять на початку роботи ринку, призведуть до того, що сільськогосподарську землю викуплять великі компанії та олігархи через підставних осіб.

«Люди, які звикли до сірих схем і мають вільну готівку, зможуть скористатись новим ринком землі для накопичення великих обсягів землі. Так само, як у 90-х певні групи людей захопили підприємства через ваучери, скуповуючи їх за безцінь та використовуючи підставних осіб. Цього разу землю можуть скупити через десятки чи сотні підставних осіб, кожна з яких придбає по 100 га», — зазначив Милованов.

Читайте також: Ринок землі — втрачений шанс для України

Про які обмеження йдеться

Ідеться про обмеження, передбачені ухваленим законом про землю: він має запрацювати з 1 липня 2021 року.

При цьому до кінця 2023 року купувати земельні паї зможуть лише фізичні особи. Юридичні особи отримають право купувати землю лише з 1 січня 2024 року.

Читайте також: У президента прокоментували прийняття закону про ринок землі

Що пропонує ексміністр

Виходом із цієї ситуації Милованов називає відкриття ринку землі одразу для всіх — і для компаній, і для фізичних осіб. Це має знизити ризик розвитку тіньових схем.

Читайте також: Земельна реформа: які виникнуть ризики для власників, покупців і держави

Хто може купувати землю

  • громадяни України;
  • юридичні особи, створені й зареєстровані в Україні без іноземних учасників;
  • територіальні громади та держава;
  • банки можуть стати власниками землі тільки за умови, якщо земельна ділянка дісталася їм як заставне майно з непогашеним кредитом.

Запуск ринку землі — одна з умов для отримання Україною розширеного фінансування від МВФ.

Нагадаємо

  • Верховна Рада в ніч на 31 березня скасувала мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення з 1 липня 2021 року. За ухвалення законопроекту №2178-10 проголосували 259 депутатів.
  • Рада розглядала законопроєкт про ринок землі з 6 лютого 2020 року. До другого читання депутати подали 4018 правок.
  • Згідно з прогнозами Світового банку відкриття ринку землі сільгосппризначення може щорічно приносити українській економіці додатково від $700 млн до $1,5 млрд.