Що кажуть у НБУ

«Справа в тому, що можливість відшкодування моральної шкоди передбачена в Конституції України, і в разі, якщо б таке обмеження допускалося, могла б йти мова про неконституційність, принаймні, частини положень законопроекту», — сказав Макарчук.

Він додав, що коли юристи та експерти вивчали це питання, вони прийшли до висновку, що «Україна не Америка», тому що немає прецедентів відшкодування моральної шкоди на сотні мільйонів гривень.

Читайте також: Перше читання пройдено. Рада прийняла «антиколомойский» законопроект

«Мова йде про невеликі суми по відношенню до шкоди як такої. В районі мільйона гривень, це максимум в тих прецедентах, які ми могли досліджувати», — зазначив представник НБУ.

Повідомляється, що суму відшкодування упущеної вигоди і моральної шкоди попереднім власникам банків будуть визначати аудитори великої четвірки.

Представник НБУ підтвердив, що потенційно може йти про сотні мільйонів гривень, але напевно сказати зараз неможливо.

Читайте також: Закон проти Коломойського. Як Приват захистять від попередніх власників

Передісторія

Верховна Рада підтримала в першому читанні закон № 2571-д про банки, який також називають «антиколомойским». «За» відповідне рішення проголосувало 267 народних депутатів.

Чому цей закон важливий

  • Законопроєкт про неповернення банків — один з двох ключових законів, разом із законом про землю, які має ухвалити Україна, щоб отримати допомогу від МВФ, розмір якої можуть збільшити до $8 мільярдів.

  • Основною причиною для останнього візиту експертів МВФ в Україну стало узгодження позицій щодо «антиколомойського» законопроекту.

  • МВФ хотів максимум гарантій, що банки не повернуться власникам, і кошти МВФ (опосередковано) не потраплять до рук олігархів, коли держава заплатить більшу компенсацію за незаконну націоналізацію.

  • 24 березня уряд зареєстрував затверджену з МВФ версію проекту закону.

  • Законопроект передбачає, що власники та ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення банку з ринку, можуть отримати відшкодування тільки грошовій формі.

  • При цьому визнання незаконним рішення щодо виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.