Жорсткий карантин може дозволити зберегти людські життя вартістю від $160 до $360 млрд. Це більше річного ВВП України (~ $160 млрд в 2020 році). Тому, навіть, якщо повні економічні втрати від жорсткого карантину будуть дорівнювати річному ВВП України, карантин є виправданим економічно.

Розрахунки. Спрощені і консервативні.

Президент вчора окреслив три сценарії перебігу пандемії:

  • Сценарій А. До 5% хворих одночасно.
  • Сценарій Б. 25% хворих одночасно.
  • Сценарій В. 50% хворих одночасно.

Читайте також: З якими втратами Україна вийде з кризи. Три сценарії

Президент сказав, що медична система впорається у випадку сценарію А, але не впорається при інших сценаріях. Для простоти, припустимо в Україні перебуває 40 млн людей. Тобто медична система може одночасно приймати 5% від 40 млн — 2 млн людей.

Також, припустимо, якщо система не справляється з коронавірусом, то від коронавірусу помре 2% від тих людей, які не отримують медичну допомогу. В сценарії Б — це 160 тис. людей (2% від 10 млн, які захворіють, мінус 2 млн, які отримають медичну допомогу, тобто 8 млн). В сценарії В — це 360 тис. людей (додатково ще 200 тис. — 5% від додаткових 10 млн людей, що не отримають медичну допомогу).

Читайте також: Чи впорається гривня з карантином

Яка економічна вартість життя? Для багатьох це питання цинічне! Але економісти рутинно використовують вартість життя в розрахунках безпеки, інженерної, військової, медичної. В США використовують оцінку від кількох мільйонів доларів до $14,5 млн. Але ми бідніша країна і наш номінальний ВВП менше приблизно в 20 разів. Нехай економічна вартість життя людини в Україні в 10 разів менше — $1 млн в середньому.

Тоді, в сценарії Б, вартість втраченого людського життя $160 млрд, а в сценарії В — $360 млрд.

Якщо поставити оцінку вартості життя менше, в півмільйона доларів, то втрати стають відповідно $80 і $180 млрд.

Ця оцінка методологічно схожа на оцінку Зінгалеса для США та Гурієва для Росії.