Чим допоможе банку прийняття закону

«Якщо закон буде прийнятий, а суди щодо націоналізації НБУ і банк програють, то банк точно залишиться в державній власності, – сказав Крумханзл. – Для нас це питання буде закрите. Колишні власники зможуть вимагати компенсації у держави, довівши збитки».

Читайте також: Стало відомо, які поправки внесли до «антиколомойського» закону після обговорення з МВФ

Крумханзл також акцентував увагу на іншому нововведення законопроекту, яке вводить чіткий механізм розрахунку компенсації та підтвердження збитків.

«Він не дає колишнім власникам можливості визначати розмір і умови компенсації на свій розсуд або на розсуд судів», – зазначив СЕО Приватбанку.

Також він уточнив, що дія закону не поширюється на справу сім'ї Суркісів, які оскаржують в суді пов'язаність з Коломойським і Боголюбовим.

Читайте також: Приватбанк зобов'язали виплатити понад $200 мільйонів офшорам Суркісів

«Закон №3260 у цьому кейсі зворотної сили не має. Держава, у разі програшу, може втратити всю суму bail-in (примусова конвертація коштів пов'язаних осіб в капітал банку під час націоналізації, — ред.) Приватбанку, а це до 30 млрд гривень», — сказав Крумханзл.

Раніше повідомлялося

  • Прийняття «антиколомойського закону» входить до prior actions, які Україна повинна виконати для отримання кредиту від МВФ.
  • Основною причиною для останнього візиту експертів МВФ в Україну стало узгодження позицій щодо «антиколомойського» законопроекту про неповернення банків ексвласникам.
  • МВФ хотів максимум гарантій, що банки не повернуться власникам, і кошти МВФ (опосередковано) не потраплять у руки олігархів, коли держава заплатить більшу компенсацію за незаконну націоналізацію.

Читайте також: Закон проти Коломойського. Як Приват захистять від попередніх власників

  • 24 березня уряд зареєстрував затверджену з МВФ версію проекту закону.
  • Законопроект передбачає, що власники та ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення банку з ринку, можуть отримати відшкодування тільки грошовій формі.
  • При цьому визнання незаконним рішення щодо виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

Оформити кредитну картку «Універсальна Gold» Приватбанку