Що штовхало гривню до низу


Незважаючи на карантин, введення надзвичайної ситуації на всій території України і різке зниження ділової активності, курсові гойдалки на всіх сегментах валютного ринку тривали, хоча вже й не з таким тиском на нацвалюту.

Але якщо на міжбанку спекулятивна складова поступово видихалася, то на готівковому періодично спалахувала з новою силою.

Зі стрибками курсу на торгах Нацбанк справлявся перевіреним способом — продажем  валюти, що бракує, через інтервенції. За фактом, йому знадобилися досить невеликі витрати резервів для утримання ринку під контролем — всього $ 76,8 млн. Та й то — не в усі дні тижня.

З готівковим ринком все було набагато складніше: в деякі моменти спекулянти виставляли курс продажу долара в районі 29 гривень і навіть вище.

По-перше, поки фізично не вистачало «живого» долару в касах банків і в обмінниках. Неможливість фізичного отримання доларових вкладів і відсотків по ним у більшості банків тільки посилювала нервозність населення, що панікує через коронавирус. А відсутність його в обмінниках — взагалі відродило адептів секти «долар по 30» і навіть «долар по 35-40».

По-друге, перспектива ухвалення Верховною Радою «антіколомойского» закону і закону про землю, пропозиції уряду переглянути бюджет, значно збільшивши його дефіцит, фактично підірвали цінники в обмінних пунктах. Попит на валюту виріс ще більше, що зробило готівковий ринок одним з головних драйверів девальвації гривні останніх днів.

З нестачею готівкової валюти мужньо боровся Нацбанк. До цього він двічі продавав готівковий євро через аукціони для найбільших за розмірами валютних вкладів банків. Минулого тижня — продав банкам перші $ 130 млн готівкових доларів при більш ніж подвійному обсязі попиту.

Сьогодні пройде новий аукціон ще на $ 180 млн, а можливо — ще один в п'ятницю. За задумом регулятора, це має знизити тиск на гривню і на готівковому ринку.

За розрахунками «Мінфіну», зараз «гарячий» попит на готівковий долар становить не менше $ 350-450 млн і цими аукціонами Нацбанк в основному зможе утримати ситуацію під контролем.

Що вплине на курс в ці дні


Зараз поведінка валютного ринку багато в чому визначатимуть політичний і законодавчий чинники.

Ось основні «мотиватори» валютного ринку на цей період:

1. Голосування у Верховній Раді «антіколомойского» закону і закону про землю. МВФ прямо пов'язує їх ухвалення з підписанням нової програми співпраці з Україною. Причому, Фонд може розглянути питання про збільшення фінансування з $ 5,5 млрд до $ 8,8 млрд.

Читайте також: Закон про землю перепишуть: 100 га в одні руки і юрособи без права купівлі

Це вагомий аргумент, аби прискорити депутатів, з огляду на недовиконання бюджету на 35% і необхідність фінансувати збільшені через карантин і епідемію витрати.

Однак обидва рішення і «антіколомойскій закон», і відкриття ринку землі, вельми складні. Звідси — розтягнутість процесу голосування, що за фактом продовжує збільшувати дірку в бюджеті. А побічно — відбивається і періодичними стрибками курсу за будь-яких негативних новин економіки або спливаючій знову «страшилки» для населення і бізнесу у вигляді розмов про дефолт;


Читайте також: Без кредиту МВФ долар злетить — прогноз експертів


2. Календарний фактор — завершення звітного періоду (місяця і кварталу) і початок наступного. У понеділок-вівторок клієнти мають закрити всі свої валютні зобов'язання за березень, що збільшить статистику торгів навіть в період карантину.

У середу, 1 квітня, цей же фактор спрацює вже проти зростання обсягів операцій, оскільки бізнес підбиватиме підсумки місяця і першого кварталу, а також  визначатиметься з завданнями на квітень. На більш тривалий період фіндиректори і топ-менеджмент більшості компаній зараз навряд чи наважаться щось планувати;


3. Господарські операції клієнтів і отримання експортерами основних сум відшкодувань ПДВ. Минулої п'ятниці експортерам перерахували близько 2,4 млрд грн відшкодувань ПДВ. Саме ці вливання підтягнули котирування закриття міжбанку в кінці минулого тижня.

За рахунок надходжень гривні від Держказначейства експортери закриватимуть поточні господарські витрати, що скоротить їх потребу в продажу валюти.

Незважаючи на скорочення потреби у валюті у імпортерів через падіння ділової активності, попит на валюту перевищить пропозицію, що почне тиснути на курс і спрацює проти гривні.

Продовжать скуповувати валюту українські компанії-позичальники, які залучали валютні кредити за кордоном або в місцевих банках і тепер на побоюваннях подальшої девальвації гривні закривають свої зобов'язання;


4. Проведення аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 31 березня. На момент написання статті Мінфін планував розміщувати гривневі облігації без зазначення обсягів розміщення: на 84 і 189 днів, а також на 259, 476, 1050 і 2611 днів.

З огляду на практику останніх аукціонів, чиновники можуть змінити його умови після консультацій з первинними дилерами. Наприклад, минулого разу вони взагалі скасували розміщення в гривні і переграли їх у частині продажу інвесторам паперів в доларі і євро.

У зв'язку з ситуацією на зовнішніх ринках основними покупцями цих облігацій  будуть держбанки і дочірні місцеві банки іноземних груп, які частково вкладуть в них гривню від раніше погашених ОВДП. Тож особливого впливу на валютний ринок це не матиме.

Але якщо Мінфін все ж вирішить розміщувати валютні папери (як було минулого разу), попит на покупку валюти виникне, що відіб'ється на поведінці міжбанку в понеділок — середу;

5. Інтервенції Нацбанку, курс в обмінниках, спекулятивні атаки на гривню і ліквідність у банківській системі.

Інтервенції НБУ. Нацбанк проведе інтервенції як на готівковому, так і на безготівковому ринках. У понеділок регулятор продасть банкам готівкою $ 180 млн для підкріплення їх кас валютою і аналогічні дії планує на кінець тижня. Це частково знизить тиск на готівковому ринку.

Крім цього, в дні перекосів попиту і пропозиції на міжбанку НБУ продовжить витрачати резерви для зняття спекулятивного тиску на нацвалюту. Саме цінники Нацбанку при цих операціях будуть основним орієнтиром за курсом для ринку в усі дні цього тижня;

Готівковий ринок і дії спекулянтів. Власники обмінників продовжать користуватися браком готівкової валюти: виставляти свої котирування продажу долара вони намагатимуться максимально високо.

Провокуючими факторами будуть нестабільність політичної та економічної ситуації в країні, карантин і пандемія коронавирусу. А майбутні значні соціальні виплати лише посилять ці девальваційні настрої. Спекулянти продовжать користуватися дисбалансами попиту і пропозиції на міжбанку, а також гратимуть на різницях готівкового та безготівкового курсів;

Ліквідність у банківській системі.

Основними факторами зміни ліквідності в банках в ці дні буде:

  • заведення гривні на рахунки клієнтів у вигляді відшкодувань ПДВ експортерам;
  • погашення старих випусків гривневих ОВДП;
  • операції з депсертіфікатами НБУ;
  • проведення регулятором валютних інтервенцій з продажу долару на міжбанку, що призводить до відкачування гривні з банківської системи;
  • соціальні виплати в рамках боротьби з наслідками епідемії. Частина цих грошей піде у вигляді готівки українцям, а не залишиться на їх картах.

Через складну ситуацію банки зараз тримають на коррахунках і в касах більше гривні, ніж їм необхідно за нормативами НБУ. За нормативом резервування на коррахунках банків у Нацбанку на рівні 54,4 млрд грн фінустанови тримали на коррахунках в період з 23 по 27 березня від 73,7 до 88,5 млрд грн. Цієї ж стратегії вони  дотримуватимуться і цього тижня.

За розрахунками «Мінфіну», залишки на коррахунках банків у період з 30 березня по 6 квітня перебуватимуть в межах  від 56 до 77 млрд грн.

Міжнародний фактор. «Гонитва друкарських верстатів» з накачування ринків ліквідністю ФРС США та ЄЦБ набирає обертів. Це провокує значні валютні ралі у парі євро/долар на міжнародних майданчиках.

Ці тенденції відображатимуться і на курсі євро щодо гривні, що стане додатковим подразником для спекулянтів.

За нашими прогнозами, в ці дні валютні ралі по євро/долар лише посиляться в межах дуже широкого коридору від 1,075 до 1,125 долара за євро.

Прогноз готівкового і міжбанківського курсів на тиждень:

На готівковому валютному ринку власники обмінників при виставленні курсів  орієнтуватимуться на:

  • поведінку міжбанку;
  • реальний попит і пропозицію по валюті з боку громадян в їх регіоні;
  • фізичні обсяги наявної у фінансистів валюти (в першу чергу-долара) і гривні.

Спред по долару більшість обмінників фінкомпаній триматимуть в широких межах від 20 до 55 копійок, а в банках від 25-70 копійок і навіть більше.

«Мінфін» прогнозує коридор по долару на 30 березня — 6 квітня в обмінниках фінкомпаній в межах 27,75-28,85 грн, а в банках 27,70 -28,90 грн.

На міжбанку. Більшість факторів, про які було сказано вище, провокують продовження курсової волатильності.

Фактично від поведінки НБУ і його оперативного втручання в ситуацію на міжбанку і на готівковому ринку (через аукціони з продажу банкам готівкового долару і євро)  залежатиме розмір курсових коливань в цей період.

За нашими розрахунками, Нацбанку доведеться пожертвувати ще як мінімум $ 130-210 млн, щоб забезпечити низьку курсові коливання на торгах в цей період.

Працювати НБУ буде через Matching, але при загостренні ситуації може використовувати і більш публічну форму інтервенції — аукціон.

За розрахунками «Мінфіну», в період з 30 березня по 6 квітня коридор за безготівковим доларом на міжбанку перебуватиме в межах 27,80-28,65 грн.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу: в межах до $ 270-360 млн при укладенні до 510-640 угод. 30 і 31 березня вони будуть максимальними через закінчення місяця і кварталу у бізнесу, а 1 квітня — знизяться за рахунок ефекту «першого дня нового звітного періоду»;

У четвер — п'ятницю: в межах до $ 240-380 млн при здійсненні до 490-680 угод за рахунок фактору входження клієнтів і банків вже в період більш активної роботи першої декади квітня (навіть в умовах карантину).