Думки європейських міністрів розділилися

Лідери ЄС на онлайн-саміті в четвер не змогли домовитися про масштаби підтримки економіки єврозони.

Протягом шестигодинної відеоконференції 27 лідерів ЄС сперечалися про створення кредитної лінії з фонду порятунку єврозони. Зрештою, вони доручили міністрам фінансів розробити деталі в найближчі два тижні.

«Деякі країни-члени запропонували ці „коронаоблігації“. Ми говорили, що це не точка зору всіх країн-членів. І саме тому ESM (Європейський механізм стабільності) є для мене найкращим інструментом», — заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель після завершення дискусії.

Читайте також: ЄЦБ виділить 750 мільярдів євро для підтримки економіки єврозони

Її союзник, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, сказав, що ESM стане «останнім засобом», щодо якого все ще потрібно буде узгодити умови, і що Гаага не буде підтримувати загальний борг.

ESM заявив, що кредит для урядів єврозони може бути доступний до двох років і повинен бути погашений протягом середнього періоду від 5 до 10 років.

Італія, яка найбільше постраждала від коронавірусу, закликала до майже необмеженої підтримки зруйнованої економіки.

«Ми повинні реагувати інноваційними фінансовими інструментами», — заявив офіс прем'єр-міністра Італії Джузеппе Конте. Прем'єр-міністр Іспанії підтримав зусилля Італії.

Читайте також: ЄІБ надасть Україні 140 мільйонів євро на боротьбу з коронавірусом

«Якщо ми зараз не запропонуємо єдиний, потужну й ефективну відповідь на цю економічну кризу, не тільки вплив буде сильнішим, а і його наслідки триватимуть довше, і ми поставимо під загрозу весь європейський проект», — сказав Санчес.

Раніше повідомлялося

  • Глава Європейського центробанку Крістін Лагард під час відеоконференції у вівторок, 24 березня, попросила міністрів фінансів країн єврозони розглянути можливість провести разовий спільний випуск «коронабондів».