Для кого введуть кредитні канікули

«Кредитні канікули – для тих українців і бізнесу, які реально постраждали від зупинки, тимчасової зупинки або часткової зупинки бізнесу», — заявила Рожкова.

За її словами, решта компаній, які не постраждали від карантину та продовжують нормальну роботу, мають і надалі обслуговувати кредити. Самі ж канікули передбачають відстрочення обов'язкових платежів по кредитах.

Читайте також: Кредитні канікули для бізнесу. У НБУ розповіли, як це буде на практиці

Що передбачають кредитні канікули

  • Нацбанк рекомендуватиме банкам не нараховувати штрафи, пеню, неустойки тощо за те, що позичальник вчасно не заплатить за кредитом.
  • Після закінчення карантину банки та бізнес почнуть обговорювати, як реструктуризувати борги за кредитом, за який не платили на час карантину.
  • Банки обговорять з бізнесом залучення додаткового фінансування для відновлення після карантину.

Читайте також: Кредитні канікули і готівка в карантин. Повний список заходів, які ввів НБУ на банківському ринку на час карантину

Як ще влада підтримає бізнес

ВР прийняла закон №3220 для підтримки малого та середнього бізнесу на час карантину. Він вводить податкові канікули з 1 березня по 30 квітня. Що це означає:

  • звільняє ФОПів від сплати ЄСВ, а також від земельного податку, податку на об'єкти нежитлової нерухомості, орендної плати за земельні ділянки;
  • забороняє перевірки господарської діяльності (крім групи з високим ступенем ризику) до 31 травня, а також документальні та фактичні перевірки податковою службою до 18 травня;
  • скасовує штрафи за порушення податкового законодавства, вчинені з 1 березня по 30 квітня.

Читайте також: Простій через карантин. Бізнес назвав п'ять головних проблем