Прогноз Офісу президента

«Ми враховуємо і падіння економіки, і додаткові витрати, які держава зазнає при боротьбі з коронавірусом. Якщо до початку року ми очікували дефіцит держбюджету приблизно 2% ВВП, то сьогодні очікуємо в районі 7%», — сказала вона.

Інфляція очікується на рівні 10% за песимістичним сценарієм.

Транш від МВФ спрямують у резерви

За словами Ковалів, питання про потенційне зростання дефіциту держбюджету Україна вже обговорила з міжнародними партнерами.

Читайте також: Переговори з МВФ: Україна чекає збільшення допомоги майже вдвічі

«Я думаю, в найближчі два дні ми фіналізуємо всі показники програми МВФ, і будемо далі рухатися з парламентом — там ще трохи залишилося, щоб вийти на борд МВФ і отримати програму. Важливо, що ми також обговорюємо спрямування всіх коштів першого траншу в бюджет — резерви НБУ достатні», — зазначила Ковалів.

Валютні обмеження вводити не будуть

«Ми не можемо дуже агресивно збільшувати витрати бюджету. З одного боку, фінансувати їх ми можемо або за рахунок програми МВФ, і ми над цим активно працюємо, або за рахунок внутрішніх запозичень. Тому що станом на зараз ринок зовнішніх запозичень фактично закритий — і не тільки для України, а для всіх ринків, що розвиваються», — пояснила вона.

Читайте також: В Офісі президента озвучили оптимістичний сценарій падіння економіки

Ковалів додала, що введення валютних обмежень не обговорюється.

«Валютних обмежень вводити не будемо. Якщо ситуація залишається такою ж, немає ніякої спекулятивної паніки, і бізнес сам не підігріває цю ситуацію, то ми проходимо спокійно, без жодних обмежень валютних операцій», — пояснила Ковалів.

Читайте також: Витрати на карантин: дефіцит бюджету потрібно збільшити на 200 мільярдів — Аваков

Бюджет переглянуть

  • Міністерство фінансів розробляє зміни до законодавства, зокрема в закон про держбюджет. Їх мета — забезпечити фінансування першочергових заходів по боротьбі з коронавірусом і його наслідками.
  • Уряд доручив головним розпорядникам коштів державного бюджету оперативно надати Міністерству фінансів пропозиції щодо економії коштів з метою їх використання на вищевказані заходи.

Читайте також: Уряд створює стабілізаційний фонд на 200 мільярдів гривень

  • Повідомлялося також, що Кабмін планує перенаправити на боротьбу з можливою епідемією кошти, передбачені на інвестиційні проекти у Державному фонді регіонального розвитку.
  • За даними Рахункової палати, у держбюджеті України є мінімум 5 млрд грн, які можна перенаправити на підтримку медицини для боротьби з коронавірусом.

Нагадаємо

  • Бюджет на 2020 рік базується курсі 27 гривень за долар.
  • Доходи бюджету повинні скласти 1,09 трильйона гривень, а витрати — 1,19 трильйона гривень.