Плани ФРС щодо підтримки 

  • «ФРС використовує весь свій набір інструментів для підтримки домогосподарств, підприємств та економіки країни у зв'язку з пандемією коронавірусу COVID-19, яка спричинила величезні труднощі як в Америці, так і в усьому світі», — йдеться в повідомленні відомства.

  • ФРС планує купувати казначейські облігації та цінні папери, забезпечені заставами (MBS), в обсягах, необхідних для забезпечення безперебійного функціонування ринків і трансмісії грошово-кредитної політики.

  • Також ФРС відкриє нові кредитні програми роботодавцям, споживачам і компаніям на $300 млрд.

Читайте також: JP Morgan спрогнозував, коли фондові ринки рекордно злетять

  • Цього тижня ФРС буде скуповувати облігації казначейства на $75 млрд у день і агентські MBS на $50 млрд в день, а також встановила ставку пропозиції щодо одноденного і строкових репо на рівні 0%.

  • ФРС зазначає, що агресивні заходи мають бути вжиті в державному та приватному секторах, щоб обмежити втрати робочих місць і доходів та сприяти швидкому відновленню.

Передісторія

Минулого тижня ФРС вже реалізувала програми допомоги ринку цінних паперів і грошовому ринку, знизивши базові ставки майже до нуля, і пообіцяла збільшити свої казначейські зобов'язання як мінімум на $500 млрд, а іпотечні цінні папери — на $200 млрд.

Читайте також: У США почалася рецесія економіки — Bank of America

Президент Федерального резервного банку Сент-Луїсу прогнозує безпрецедентне падіння ВВП США на 50% у другому кварталі цього року, а також зростання рівня безробіття до 30% (зараз 3%) через закриття підприємств і простоїв на виробництві.

При цьому JPMorgan Chase & Co. очікує, що валовий внутрішній продукт скоротиться в річному вимирі на 14% в період з квітня по червень, в той час як Bank of America бачить падіння на 12%, а Goldman Sachs Group Inc. — на 24%.

Читайте також: Коронавірус і фінансова криза. Що буде з економікою України