Результати дискусії

7 з 10 членів комітету проголосували за зниження рівня облікової ставки на 1%. Пояснили це тим, що попри ризики, пов'язані з коронавірусом, падіння рівня інфляції до рекордно низьких значень дає змогу знижувати вартість грошей в економіці (облікову ставку).

У Нацбанку вважають, що Україна готова до настання економічної кризи, а ситуація в економіці контрольована.

Читайте також: Найнижчий рівень з 1694 року. Банк Англії знизив ставку до 0,1% через коронавірус

«В умовах зниження інфляційного тиску швидше, ніж передбачалося, Національний банк має сприяти економічному зростанню. Зокрема, на користь такого підходу за режиму інфляційного таргетування свідчить досвід інших центробанків – таргетерів інфляції (Польщі, Чехії, Угорщини) під час кризи 2008-2009 років», — пояснили у Нацбанку.

Читайте також: Інфляція чи курс? НБУ вирішить, чи знижувати облікову ставку

Разом з тим частина представників монетарного комітету висловилася проти зниження облікової ставки, пояснивши це тим, що ризики для фінансової стабільності України зростають.

Як змінювалась ставка раніше

Цикл зниження облікової ставки розпочався у квітні минулого року, коли регулятор зменшив її з 18% до 17,5%. Після цього впродовж минулого року Нацбанк переглядав її розмір ще кілька разів.

Востаннє НБУ знижував облікову ставку 31 січня цього року одразу на 2,5% річних — до 11%.

Читайте також: ФРС США знизила ключову ставку майже до нуля

Однією з причин зниження облікової ставки було досягнення середньострокової інфляції в межах 5% +-1 п.п.

Порівняти умови депозитів у банках України

Нагадаємо

  • 12 березня Нацбанк знизив облікову ставку з 11% до 10% річних.
  • Рішення про облікову ставку Нацбанк ухвалив на тлі рекордно низької інфляції, яку зафіксували в Україні у лютому 2020 року. Так, у річному вимірі інфляція склала 2,4%, а за місяць ціни взагалі впали на 0,3%.
  • Як і раніше, Національний банк прогнозує зниження облікової ставки до 7% на кінець 2020 року завдяки швидкому поліпшенню макроекономічної ситуації в країні.
  • Очікується, що найбільше облікова ставка знизиться протягом першого півріччя поточного року.

Читайте також: НБУ порадив українцям не приймати імпульсивних рішень. Депозит в гривні все одно вигідніше, ніж долар під матрацом