Скільки населення купило й продало валюти

За даними НБУ, чиста купівля населенням безготівкової валюти з початку березня склала чверть мільярда доларів. 

Як повідомляли в НБУ, за минулий тиждень, з 9 по 16 березня, обсяг викупленої валюти становив приблизно $300 млн. Щоденно фізичні особи купували близько $30-40 млн.

Читайте також: НБУ порадив українцям не приймати імпульсивних рішень. Депозит в гривні все одно вигідніше, ніж долар під матрацом

А от на готівковому ринку почав уже переважати продаж населенням валюти. Дається взнаки дефіцит паперового долара. Євро завезли, оскільки європейську готівкову валюту простіше доставити.

Чому в банках дефіцит готівкової валюти

Нагадаємо, що наразі в касах банків дефіцит валюти через перебої з авіасполученням внаслідок закритих кордонів.

У Нацбанку запевнили, що роблять все можливе, щоб ліквідувати дефіцит готівкової валюти. Регулятор співпрацює з комерційними українськими банками, іноземними, а також із центральними банками Європи і США, щоб поновити канал поставки іноземної валюти. Валюту в Україну доставляють спеціальними рейсами, перший з яких відбувся 17 березня.

Минулого тижня завезли євро, а от переговори щодо доставки долара поки ведуться. У Нацбанку обіцяють організувати доставку найближчим часом.

Читайте також: Карантин спустошує каси банків. НБУ вирішує проблему з нестачею валюти

Банки поповнили запаси євро

  • 19 березня Нацбанк провів перший аукціон з обміну готівкової валюти на безготівкову з оголошеним граничним обсягом у 100 млн євро. Банки викупили 35 мільйонів євро.
  • 20 березня лише два банки подали заявки на 6,2 млн євро при оголошеному обсязі у 200 млн євро.

Раніше повідомлялося

  • З 18 березня Приватбанк проводитиме валютообмінні операції для клієнтів фізичних осіб у безготівковому форматі через мобільний банк Privat24, веб версію Приват24 та мережу терміналів самообслуговування.

Читайте також: Приватбанк і monobank розповіли, скільки клієнти купують валюти онлайн під час карантину