Деталі розмови

«Ми обговорили збільшення суми підтримки України з боку Фонду під час великих викликів для економіки, пов'язаних зі світовою пандемією», — підкреслив Зеленський.

Він поінформував главу Міжнародного валютного фонду про заходи, вжиті для запобігання поширенню COVID-19 в Україні.

Читайте також: ООН і ВООЗ планують виділити Україні $ 58 мільйонів для боротьби з коронавірусом

Георгієва, зі свого боку, висловила підтримку Україні, яка стоїть перед величезними викликами в зв'язку з поширенням коронавірусу COVID-19.

Зеленський і глава МВФ також обговорили розширення програми співробітництва України з Фондом для підтримки подальших реформ і кроки щодо імплементації цієї програми.

Програма фінансування МВФ для бідних країн

На початку березня МВФ заявив про готовність виділити $50 млрд країнам з низькими доходами і економіками, що розвиваються, на боротьбу з коронавірусом.

Цього тижня директор-розпорядник Фонду Кристаліна Георгієва заявила про готовність МВФ в цілому мобілізувати $1 трлн на кредити для надання допомоги країнам у подоланні епідемії та її наслідків.

Читайте також: ЄБРР виділить мільярд на підтримку країн, де він працює. Україна серед цих країн

Інструменти Фонду дозволяють надати близько $50 млрд країнам, що розвиваються. Зокрема, до $10 млрд можуть бути виділені країнам-членам з низькими доходами під нульову ставку.

У МВФ зараз 40 чинних угод на загальну суму приблизно $200 млрд. У багатьох випадках ці угоди стануть ще одним інструментом для швидкого надання кризового фінансування.

Читайте також: Від рожевих окулярів до прийняття. 5 стадій проходження кризи в бізнесі

«Ми також отримали запити ще від 20 держав і будемо стежити за ними в найближчі дні», — повідомила Георгієва.

Раніше повідомлялося

  • Всупереч чуткам, Україна не відмовлялася від кредиту МВФ. Фонд не відмовив Україні в кредиті і продовжує переговори. Про це 18 березня написав у фейсбуці заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован.

  • Як раніше повідомляв прем'єр-міністр Денис Шмигаль, з восьми пунктів, які МВФ просив виконати Україну, залишилося виконати два.

  • Про нову програму співпраці з МВФ Україна домовилася в грудні 2019 року. Вона розрахована на 3 роки і передбачає допомогу в розмірі $5,5 млрд.