Як оцінили аукціон в НБУ

Попит наближався до нуля.

«20 березня ми провели другу операцію з обміну готівкового євро на безготівковий для підкріплення кас банків. Лише два банки подали заявки на 6,2 млн євро при оголошеному обсязі у 200 млн євро», — повідомили в НБУ.

В НБУ стверджують, що останніми дня населення почало менше купувати валюту — як готівкову, так і онлайн.

Читайте також: Приватбанк: Вчора клієнти купили онлайн $2,6 мільйони. Паніки немає

«Наприклад, учора пропозиція і попит населення на валюту були повністю збалансовані», — наголосили в НБУ.

Передісторія 

  • 20 березня під час брифінгу регулятора заступник голови НБУ Олег Чурій заявив, що Національний банк планує продати готівковий євро на 200 млн євро.

  • «Банкам пропонується вдвічі більше. Ми проводимо ще один аукціон — вже на 200 млн євро продаж готівкового євро за безготівковий», — сказав він.

  • 19 березня Нацбанк провів перший аукціон з обміну готівкової валюти на безготівкову з оголошеним граничним обсягом у 100 млн євро. Банки викупили 35 мільйонів євро.

Чому виникла потреба в аукціонах

Нагадаємо, що наразі в касах банків дефіцит валюти через перебої з авіасполученням внаслідок закритих кордонів.

У Нацбанку запевнили, що роблять все можливе для того, щоб ліквідувати дефіцит готівкової валюти. Регулятор співпрацює з комерційними українськими банками, іноземними, а також із центральними банками Європи і США, щоб поновити канал поставки іноземної валюти. Валюту в Україну доставляють спеціальними рейсами, перший з яких відбувся 17 березня.

Читайте також: Карантин спустошує каси банків. НБУ вирішує проблему з нестачею валюти