Умови рефінансу

НБУ на позачерговому кількісному тендері з рефінансування 20 березня задовольнив заявки десяти банків на загальну суму 6,93 млрд грн під 10%.

Кредити банкам видані на термін до 28 днів.

Тижнем раніше, 13 березня, НБУ надав для дев'яти банків рефінансування на 10,06 млрд грн під 10% на 14 днів.

Нацбанк вводить довгострокове рефінансування

Цього тижня в НБУ повідомили, що вводять довгострокове рефінансування банків на термін до 5 років на додачу до стандартних короткострокових інструментів рефінансування.

Цей крок спрямований на виконання одразу декількох цілей, пов'язаних як зі збереженням фінансової стабільності в країні, так і стимулюванням економічного зростання.

Читайте також: Нацбанк отримав 3,6 мільярда на погашення заборгованості за кредитами рефінансу

Умови надання коштів:

  • Процентна ставка за довгостроковими кредитами рефінансування фактично буде плаваючою.
  • Вона буде визначатися як облікова ставка Нацбанку. Вона може змінюватися у відповідності з рішеннями правління НБУ, плюс постійна величина в процентних пунктах, яка діє на день видачі кредиту і буде незмінною протягом усього строку користування рефінансуванням.
  • За потреби банки зможуть достроково погашати кредити в будь-який момент.
  • Банки зможуть звернутися за довгостроковим рефінансуванням в ситуаціях, коли вони будуть потребувати додаткової ліквідності.

Читайте також:Кредитні канікули і готівка в карантин. Повний список заходів, які ввів НБУ на банківському ринку на час карантину

«На сьогодні гривнева ліквідність банківської системи перевищує 200 млрд грн, а валютна $8 млрд, тому запровадження нового інструменту має превентивний характер на випадок розгортання більш серйозних кризових явищ у світовій економіці», — зазначили в НБУ.

Раніше повідомлялося

  • Заборгованість неплатоспроможних банків за кредитами рефінансування в 2019 році скоротилася до 44 млрд грн за станом на 1 січня 2020 року.