На сьогодні дохід Нацбанку від управління золотовалютними резервами становить більше $350 мільйонів. Про це під час брифінгу НБУ заявив заступник голови регулятора Олег Чурій.

НБУ, девальвація та валютні коливання

За словами Чурія, у ситуації розгортання світової кризи по відношенню до долара девальвують валюти практично всіх країн, у тому числі і України. Тому НБУ активно приймає участь на валютному ринку, намагаючись згладжувати коливання.

«НБУ активно продає валюту, у нього достатньо резервів. З початку року чисті інтервенції з продажу іноземної валюти склали менше $1,5 млрд», - сказав він і нагадав, що минулого року НБУ купив $8 млрд.

Заступник голови зазначив, що на сьогодні у Нацбанку достатньо резервів, щоб продовжити згладжувати курсові коливання.

«На сьогодні резерви України знаходяться на рівні приблизно більше $24 млрд. Вони виключно в цінних паперах найвищої якості . Це папери державних органів влади, цінні папери американського казначейства, де у нас знаходиться приблизно половина наших резервів. Вони всі ліквідні, тому у нас немає переживань, що криза вплине на наші резерви», - уточнив Чурій.

Крім того, він зазначив, що за останній час цінні папери американського казначейства виросли в ціні і Україна отримала дохід від переоцінки цих цінних паперів.

«З початку 2020 року дохід Нацбанку від управління золотовалютними резервами становить більше $350 мільйонів», - заявив Чурій.

Звідки чекають поповнення резервів

  • В першу чергу, НБУ розраховує на підписання домовленостей з МВФ.

«Ми дуже розраховуємо на те, що наш уряд домовиться з МВФ і Україна отримає транш, завдяки якому ми зможемо поповнити наші резерви», - говорить Чурій.

  • НБУ розраховує на велику суму, яку Нафтогаз отримав від Газпрому ($2,9 млрд - ред.).

«Я думаю, що більша частина цієї суми опиниться в золотовалютних резервах НБУ вже найближчими місяцями», - підсумував він.

Передісторія

  • Раніше, глава НБУ Яків Смолій заявив, що резерви НБУ перевищать $29 мільярдів на кінець 2020 року. Голова НБУ назвав декілька джерел для поповнення резервів.

  • Перше — це гроші Нафтогазу, який наприкінці минулого року отримав від Газпрому майже $3 мільярди. Компанія продасть цю валюту, НБУ її викупить, гривня буде зарахована до державного бюджету. За словами Смолія, в минулому році Нафтогаз вже продав $500 млн з отриманої від Газпрому суми. Але у НАК залишилося ще $2,4 млрд.

  • Друге джерело — транш від МВФ. У Нацбанку очікують підписання програми з Фондом найближчим часом.

  • Третє — кошти Світового банку, Європейської комісії, які Мінфін отримає після підписання програми з МВФ.

  • Четверте — Уряд знову може вийти на зовнішні боргові ринки в другому півріччі 2020 року.

Скільки в України валюти

Як писав «Мінфін», за підсумками 2019 року міжнародні резерви України зросли на 22% — до семирічного максимуму. На 1 січня 2020 року вони склали $25,3 млрд (в еквіваленті).

На 1 січня 2020 року структура резервів була такою:

  • 84% міжнародних резервів України або $21,31 млрд було вкладено в цінні папери з високим міжнародним рейтингом, насамперед у державні облігації США з рейтингом ААА.

  • 11% від обсягу резервів зберігається у вигляді готівкових грошей, депозитів і коштів на кореспондентських рахунках в інших центральних банках, а також «першокласних» комерційних банках, а решта 5% — це монетарне золото.

  • 77% або $19,4 млрд резервів розміщені в активах, номінованих в доларах США, 11% або 2,7 млрд євро, 2% або $0,6 млрд — в фунтах стерлінгів, 2% або $0,6 — в японських ієнах, 3% або $0,8 — в китайських юанях.

Читайте також: За позику — віддяка: чому Україна знову позичає кошти