Що кажуть в НБУ

«Якщо у вас закінчився термін депозиту, ви можете робити з ним що завгодно: продовжити, зняти, жодних обмежень немає», — сказав Смолій.

Також він зауважив, що протягом останніх 10 днів у банківській системі майже немає відтоку депозитів

На що скаржаться клієнти

Нагадаємо, клієнти декількох великих банків залишили відгуки на «Мінфіні». Суть скарги у всіх одна: банки не повертають валютні депозити, термін яких закінчився. Замість доларів і євро клієнтам пропонують видати гривню.

«Мінфін» з'ясовував, чому так відбувається і коли в банках з'явиться валюта.

Читайте також: У monobank розповіли, що робити, якщо ви не можете зняти валютний депозит. Чотири варіанти

Про причини банки говорять відкрито. Готівкову валюту банки завозили з-за кордону. Але після скасування пасажирських перельотів поставки доларів і євро припинилися.

Читайте також: НБУ почав постачати в банки готівкову валюту. На першому аукціоні регулятор продав 35 мільйонів євро

В результаті багато банків відмовилися від продажу готівкової валюти. З'явилися труднощі з видачею валютних переказів і поверненням валютних депозитів.

Чи змінилися ставки в українських банках

Цього тижня у своєму огляді «Мінфін» писав, скільки зараз готові платити вкладникам невеликі банки з депозитним портфелем фізосіб від 250 млн грн до 1 млрд грн.

За останні два тижні ставки за гривневими вкладами на 0,5-1,75% зменшили лише 5 з 18 невеликих банків. Валютні депозити подешевшали лише в Кристалбанку та Місто Банку.

Зараз максимальна ставка за депозитами в гривні на 12 місяців — 16,5% річних. Саме стільки готовий платити клієнтам Комінвестбанк.

Трохи менше, 16,25% річних, готовий платити своїм клієнтам на таких же умовах Місто Банк. Два тижні тому він обіцяв за всіма депозитами більше на 0,5% річних.

Читайте також: Які банки повертають валютні депозити в гривні і коли це закінчиться

Трійку лідерів за дохідністю річних гривневих депозитів замикає банк Земельний Капітал, який обіцяє вкладникам дохідність 15% річних.

На річному депозиті в доларі максимально можна заробити 4,5% річних. Стільки пропонують вкладникам Комінвестбанк та Комерційний Індустріальний Банк.

Каталог Мінфіну— найкращий спосіб підібрати оптимальний депозиті отримати бонус до ставки!

Два тижні тому таку ставку мав і Місто Банк. Однак знизив дохідність всіх вкладів на 0,25%. Тепер Місто Банк ділить друге місце в топ-10 банків із найвищими ставками з банком Земельний капітал. Обидва платять вкладникам 4,25% річних за депозитами у валюті на рік.

На третьому місці - РВС Банк та Кредитвест Банк. Фінустанови обіцяють клієнтам 4% річних за доларовими вкладами на 12 місяців.

Читайте також: У НБУ розповіли, як кредит МВФ вплине на депозитні ставки

Прогнози щодо зміни ставок надалі

Стрімка девальвація гривні і посилення загроз макроекономічній стабільності можуть спровокувати відтік грошей з депозитів. Аби цього не допустити, банкіри почнуть стимулювати клієнтів підвищенням доходності депозитів.

Цілком імовірно, що вже найближчим часом фінансисти почнуть знову підвищувати ставки. Принаймні до стабілізації економічної ситуації.

«У середньостроковій перспективі ставки за гривневими депозитами можуть або законсервуватися, або з незначним збільшенням піти вгору», — вважає директор департаменту по продуктам роздрібного бізнесу ПУМБ Дмитро Поліщук.