Приват можна критикувати, можна скаржитися на недоліки в його роботі. І читачі «Мінфіну» охоче це роблять, користуючись можливістю залишити відгук на сайті.

Що неможливо робити — так це ігнорувати місце Привату у фінансовій системі України. Йому віддають належне і клієнти і конкуренти, і регулятор.

Цей гігант займає перше місце за активами у банківській системі (555,4 млрд. грн.). На перше лютого 2020 року українці тримали на рахунках Привату понад 200 мільярдів гривень. А його прибуток за 2019 рік перевищив рекордні 32 мільярди. Це більше половини того, що заробили всі інші українські банки.

Можна багато розповідати про суди, колишніх акціонерів, фінансові показники Привату. Але «Мінфін» вирішив підійти до теми нестандартно.

Ми знайшли 5 унікальних фактів про Приватбанк – про які ви напевно не знали.

1. Що там МВФ!

Обсяг масових платежів, включаючи комунальні, які були проведені через Приватбанк в 2019 році, склав 144,2 млрд. гривень. За офіційним курсом НБУ на 18 березня ця сума еквівалентна $5,3 млрд. Це практично дорівнює сумі, яка фігурує у новій трирічній програмі МВФ — $5,3 млрд. Про її підписання зараз веде переговори український уряд.

Все витратили на комуналку? Потрібен кредит? Кращі умови можно легко знайти в кредитному каталозі не Finance.ua

2. Континент на зв'язку

За 2019 рік оператори колл-центру Приватбанку відповіли на 25 млн дзвінків клієнтів. Мало хто про це замислюється, але це практично дорівнює чисельності жителів Австралії — 25,6 мільйонів! За рік оператори Привату виконали таку ж роботу, якщо б їм подзвонив кожен житель п'ятого континенту.

За даними прес-служби Приватбанку колл-центр приймає:

  • 2,1 млн дзвінків від клієнтів на місяць;
  • близько 68,5 тис. дзвінків у день;
  • 2,85 тис. – на годину.

Кожну хвилину оператори отримують 48 звернень.

Для того, щоб знайти найкращі умови депозитів, турбувати кол-центри банків не обов'язково. Достатньо зайти в депозитний каталог на «Мінфіні»!

3. Йдуть на рекорд

Кожну добу клієнти Приватбанку здійснюють в середньому 2,4 млн. транзакцій за допомогою сервісу Приват24. Якби люди захотіли одночасно провести всі ці операції через одну касу, то створили б чергу, яка повторила б рекорд, зареєстрований в книзі рекордів Гіннеса 30 років тому.

У 1989 році в Латвії, Литві та Естонії пройшла акція «Балтійський шлях». Понад 2 млн. людей вишикувалися в живий ланцюг довжиною 600 км між Таллінном, Ригою і Вільнюсом. Так учасники акції продемонстрували бажання своїх країн отримати незалежність від СРСР. Нічого подібного в Європі з тих пір не відбувалося.

Кожну добу Приват в середньому проводить:

  • 290 тис. операцій через каси банку;
  • 1,7 млн операцій з терміналами самообслуговування;
  • 1,5 млн. операцій з банкоматами;
  • 2,3 млн операцій через Приват24;
  • 3,5 млн. операцій з POS-терміналами.

Читайте також: Приватбанк буде міняти валюту тільки в онлайн

4. Країна в країні

В Приватбанку 17,3 мільйона активних клієнтів! У цю категорію Приват відносить тих, хто здійснює хоча б 1 транзакцію на місяць.

Це число практично збігається з чисельністю жителів Нідерландів, яких на 18 березня налічувалося 17,4 мільйонів. Якби всі активні клієнти Приватбанку оселилися б в одній окремій країні, за кількістю населення вона перебувала б на 55 місці — між Нідерландами і Сирією (17 млн.).

5. Армія смартфонів

На 17 грудня 2019 року мобільним додатком Приват24 користувалося 10 мільйонів людей. Це означає, що додаток Приват 24 було встановлено на таку ж кількість смартфонів.

Середня товщина смартфонів становить близько 16 мм, а вага – близько 360 гр. Якщо всі смартфони з мобільним додатком Приват24 покласти один на інший, утворилася б башта висотою 160 км і вагою 3600 тонн.

Читайте також: Шість місяців новому Приват24: що думають про нього кліенти