Вчора Верховна Рада проголосовала за закон, який повинен підтримати платників податків в період епідемії коронавіруса (законопроект № 3220).  

Документ передбачає наступне: у разі невиконання зобов'язань за кредитним договором у період з 1 березня по 30 квітня цього року позичальник звільняється від відповідальності перед кредитором.

Простіше кажучи, фінустанови протягом березня-квітня не зможуть нараховувати і стягувати штрафні санкції за неакуратне обслуговування споживчого кредиту та застосовувати інші види покарань. 

Банкіри дають задній хід

Банки вже почали шукати способи, як відмінити ті штрафи, що вже були нараховані клієнтам, які порушили платіжну дисципліну.  

«Банк зараз працює над технічною можливістю скасування нарахованих штрафів у разі прострочення заборгованості в період з 1 березня до 30 квітня, щоб запровадити необхідні заходи», — кажуть в Форвард Банку.

Кредити онлайн від МФО. В карантині без грошей погано

Фінансисти припускають, що новою пільгою скористується чимало клієнтів. Але попереджають: рано чи пізно платити  доведеться. 

«Після 30 квітня у позичальника виникне заборгованість за два місяці — березень-квітень. Плюс йому доведеться внести плановий платіж за травень. Тому, хто не зможе погасити цю заборгованість у травні, потрібно буде звернутись до банку чи фінансової компанії, де був отриманий кредит, для реструктуризації кредиту чи продовження терміну дії договору», — пояснює голова правління Першого всеукраїнського бюро кредитних історій (ПВБКІ) Антоніна Паламарчук.

Читайте також: Позичальників не будуть штрафувати за несвоєчасне обслуговування кредитів під час карантину

Наступний кредит буде дорожчим

Через карантинні «канікули» може постраждати кредитна історія клієнтів. 

«У випадку виникнення прострочення воно не зникає, нівелюються тільки штрафи та пені. Тому кредитори будуть, скоріш за все, передавати інформацію про наявність прострочення. Відповідно, це буде відбиватися в кредитній історії. Рейтинг позичальника при виникненні прострочення буде знижуватися», — впевнений директор з розвитку бізнесу Міжнародного бюро кредитних історій Андрій Камінський.

Наслідки зниження рейтингу всім відомі. Наступного разу фінустанова може надати позичальнику займ під вищий відсоток чи зовсім відказати в видачі кредиту.   

Тож позичальникам залишається розраховувати лише на добре ставлення кредиторів. «При аналізі кредитної історії банки та фінансові компанії зможуть враховувати, що ситуація з простроченням платежу виникла не з вини клієнта. І якщо позичальник сумлінно виконував свої зобов’язання до цього, то в нього залишиться хороший рейтинг», — вважає пані Паламарчук.

Що ще написано в законі

Закон забороняє кредиторам з 1 березня по 30 квітня цього року застосовувати інші види покарань. Зокрема, збільшувати процентну ставку за користування кредитом, якщо позичальник не обслуговував кредит у зазначений період.

Виняток становлять випадки, коли в кредитному договорі відпочатку була прописана плаваюча ставка.