Валюту перестануть завозити в Україну

Найближчим часом можуть початися проблеми з доставкою готівкової валюти для підкріплення кас банків і фінкомпаній. Причина — скасування авіарейсів Україною і низкою інших країн.

В результаті карантинних заходів може постраждати валютний ринок. Почне відчуватися дефіцит готівкової валюти в обмінниках, який додатково буде психологічно тиснути на курс.

Проблеми також можуть виникнути с отриманням валютних переказів. 

Депозити в валюті від топбанків. Подивитись

«Коли вводили заборону на авіасполучення, не врахували всіх нюансів, в тому числі, пов'язаних з тим, що валютна готівка купується за кордоном і її привозять літаками. Думаю, і це логічно, будуть надані спецдозволи для вирішення цієї проблеми», — підтвердив «Мінфіну» директор департаменту ризик — менеджменту Акордбанку Микола Войтків.

Що буде з курсом

Нестача валюти, ажіотажний попит на неї з боку населення, а також зростання спекуляцій на валютному ринку можуть спровокувати зростання котирувань. «Мінфін» прогнозує дуже широкий коридор курсу готівкового долара на 16-20 березня. В обмінниках фінкомпаній він може коливатися в діапазоні 25,90-27,50 гривень, а в банках 25,75-27,60 гривень.

З таким прогнозом згодні учасники ринку. На думку аналітика Альпарі Максима Пархоменка, дефіциту валюти не буде. Але через введення більш суворих карантинних заходів багато обмінників можуть закритись.

«В період паніки можуть завищити курс до максимуму. Але важливо розуміти, що це гра спекулянтів, а не реальних учасників ринку. Потрібно зберігати здоровий глузд і не бігти міняти долари. Це краще зробити після того, як спаде паніка», — радить він.

За прогнозами Пархоменка, через паніку, коли буде запроваджено масовий карантин, долар може подорожчати до 27.5 гривень.

Банкіри говорять, що українці вже кинулися в обмінники купувати валюту. «Зростання попиту досить істотне. Зараз попит зберігається на певному рівні. Так завжди відбувається в періоди невизначеності», — констатує Микола Войтків.

За його словами, подальше зростання попиту залежить від багатьох факторів, в першу чергу, економічних. Важливо домовитися з МВФ – це серйозний фактор стабілізації курсової стабільності в цілому, — вважає експерт.