Які наслідки матиме введення карантину

За словами заступника голови НБУ Дмитра Сологуба, Нацбанк розуміє, що ефекти тритижневого карантину в Україні будуть негативними, але говорити про конкретні цифри зарано.

«Наразі складно сказати, яким буде вплив карантину в Україні на економіку. Можемо це оцінювати різними каналами. Наприклад, можливе зменшення споживання, виробництва. Але цей ефект ми повинні оцінювати в комплексі, зокрема із зовнішнім попитом на українську продукцію і так далі», — зазначив Сологуб.

Читайте також: Як працюватиме банківська система на час карантину. НБУ обіцяє забезпечити банки готівкою і знезаражувати гривневі банкноти

Можливі ризики 

У Нацбанку припускають, що активне поширення коронавірусу у світі може призвести до сповільнення економічної активності в Україні.

Істотне зниження світового попиту, а також переоцінка інвесторами ризиків країн, що розвиваються, може негативно позначитися на показниках зовнішньої торгівлі України та ускладнити залучення фінансування.

Читайте також: Шмигаль: Україна входить у світову економічну кризу (відео)

Крім падіння цін на світових ринках через коронавірус, на інфляцію в Україні в бік зниження будуть тиснути конкурентні війни між країнами-виробниками нафти, які нещодавно розгорнулися.

Вони провокуватимуть підтримання рекордно низьких цін на енергоносії. Це впливатиме й на ціни товарів українського експорту.

Читайте також: Нафта марки Brent впала до $36 за барель

Як наразі реагує українська економіка

Поширення коронавірусної інфекції у світі наразі має обмежений і нейтральний вплив на українську економіку, запевняють в НБУ.

Український експорт продовжує зростати. Певне зниження цін на окремі товари вітчизняного експорту компенсується подальшим нарощуванням обсягів поставок за кордон. Водночас ціни на товари, які Україна імпортує, насамперед на енергоносії, знижуються навіть швидше, ніж на експорт.

Читайте також: Економічний шок для Європи: Лагард про поширення коронавіруса

На економічній активності та інфляції в Україні ще не позначилися такі наслідки поширення коронавірусу як:

  • зниження цін та охолодження світової економіки;
  • пом'якшення монетарної політики центральними банками провідних економік світу і торговельних партнерів України у відповідь на ці процеси;
  • запровадження урядами країн заходів для недопущення поширення COVID-19.

Читайте також: Україна потрапляє в ідеальний шторм. Чи зможемо ми протистояти кризі

Нагадаємо

  • Мінекономіки розпочало ще один перегляд макроекономічного прогнозу на 2020 рік через зміну економічних обставин на ринках.
  • Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 11% до 10% річних з 13 березня 2020 року.